В РБ „Сава Доброплодни” – Сливен бяха отбелязани 140г. От създаването на Сливенската първостепенна болница и ...

РБ „Сава Доброплодни” – Сливен
22.01.2019 / 15:51

С ПРЕЗЕНТАЦИЯ И ПРАКТИЧЕСКО ЗАНИМАНИЕ В РБ „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН БЯХА ОТБЕЛЯЗАНИ 140г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА СЛИВЕНСКАТА ПЪРВОСТЕПЕННА БОЛНИЦА И 141г. ОТ СЪЗДАВАНЕТО НА ПЪРВОТО ДРУЖЕСТВО „ЧЕРВЕН КРЪСТ” В БЪЛГАРИЯ

 

По повод 140г. от създаването на Сливенската първостепенна болница и 141г. от създаването на първото дружество „Червен кръст” в България в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен, пред ученици от шестите класове на ПМГ „Добри Чинтулов” с преподаватели Лилия Аджемова и Галина Перфанова, бе представен кратък исторически преглед за създаването на болничната помощ в Сливен и бе проведен практически урок по оказване на първа помощ. В практическото занимание се включиха и доброволци от БЧК – Сливен.

Първата градска болница в гр.Сливен е открита през пролетта на 1879 г. Първоначално тя разполага с 15 легла и се помещава в стара турска къща. За издръжката на болницата и за нейното управление се грижи благотворително дружество „Свети Пантелеймон“. Първият управител на болницата е д-р Георги Миркович, а окръжен лекар е д-р Начо Планински.

В началото на м.август 1898 г. болницата е преместена в две нови сгради и разполага с аптека, операционна стая и амбулатория. Нараства постепенно и броят на лекуваните граждани. Обособяват се две отделения - вътрешно и хирургично. Много по-добри условия за работа се създават след изграждането на нова болница през 1903 г. В годините непосредствено преди 9.ІХ.1944г. болницата заема три сгради - един централен павилион, в който се помещава вътрешно и хирургично отделение, един павилион за заразно болни и един павилион за гръдно болни. През 1955 г. е открита новата сграда, в която е преместена и се помещава и до днес МБАЛ „Д-р Иван Селимински”.

Първото дружество на Червения кръст в България е основано на 25 октомври 1878г. в Сливен. За негов пръв председател е избран митрополит Серафим. Уставът му е утвърден от княз Дондуков-Корсаков – главен губернатор на Източна Румелия. Веднага след Съединението на Княжество България и Източна Румения, на 20-ти септември 1885г. е създадена и Националната червенокръстка организация с председател митрополит Климент. Днес Българският Червен кръст е автономна организация, която подпомага държавата в хуманитарната област, в подготовката за действия при военно положение, военни конфликти и бедствия, за опазване и укрепване здравето на населението и за възпитанието му в дух на висока нравственост, милосърдие и благотворителност.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев