ЕП призовава за по-голямо финансово участие на ЕС в извеждането от експлоатация на ядрени инсталации

Европейският парламент
17.01.2019 / 12:44

Европейският парламент прие вчера позицията си относно извеждането от експлоатация на ядрени съоръжения в България и Словакия

Докладът на Петър Курумбашев (С&Д, България) беше приет с 494 гласа „за“ срещу 35 гласа „против“ и 32 „въздържал се“.

Сегашното предложение е следствие от ангажимента на ЕС за предоставяне на финансова подкрепа за извеждането от експлоатация на атомни електроцентрали в България и Словакия, поет в контекста на преговорите за присъединяване към ЕС. Парламентът иска процентът на съфинансиране от ЕС за извеждане от експлоатация в тези две държави членки да бъде най-малко 50%, докато Комисията е предложила 50% като максимално съфинансиране от ЕС.

Европейският парламент счита, че на Съвместния изследователски център (JRC) трябва да бъде предоставена отговорността за събиране, развиване и обмен на познания в областта на извеждането от експлоатация на ниво ЕС.

Цитати

Докладчикът Петър Курумбашев http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124857/PETER_KOUROUMBASHEV/home (С&Д, България) отбеляза „Успяхме да добавим пояснение, че средствата, отделяни в бъдещата МФР за преждевременното извеждане от експлоатация на тези ядрени реактори, ще следват примера на настоящата програма, в която 60% от средствата за България се предоставят от ЕС.

Включихме пояснение, че програмите за преждевременно извеждане от експлоатация на тези ядрени мощности не задължават държавите членки да прекратяват своите планове за развитие на ядрената енергетика.“

Следващи стъпки

Приетата резолюция на Европейския парламент ще бъде изпратена на Съвета на ЕС.

Европейският парламент има само консултативна роля по този въпрос, което означава, че с него се консултират по предложението на Комисията, преди Съветът да приеме окончателния текст на новия регламент.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев