Методи за пречистване и обеззарязаване на питейна вода

Методи за пречистване и обеззарязаване на питейна вода
08.12.2011 / 11:41

Хлориране-Осъществява се с помощта на втечнен хлор, разтвор на натриев хипохлорид или гранули калциев хипохлорит. Хлорирането се прилага основно за микробиологична дезинфекция. Недостатъкът на хлора е възможността му да взаимодейства с органичните вещества, като при това се образуват канцерогенни отпадъчни продукти.

Озониране-Озонът е мощен окислител и има голямо приложение във водоподготовката, включително окисляване на органиката. Озонът може да се използва като основно дезинфекциращо средство. Озонът е ефективен за разграждането на широк спектър пестициди и други органични вещества.

UV технологии-Ултравиолетовото излъчване се използва за унищожаване на бактерии, вируси, гъбички и водорасли, може да действа и като силен катализатор при окисни реакции, когато се използва съвместно с озон. В последните години влязоха в експлоатация дезинфекционни устройства на основата на UV технологии, адаптирани за ползване в почти всички части на водния сектор. Например дезинфекция на питейни води и на пречистени отпадни води, обеззаразяване на води в плувни, спортни и оздравителни басейни, аква- паркове, аквариуми и делфинариуми; сауни, джакузита, бани и др.;обеззаразяване на бутилирани води, третиране на индустриални оборотни води, подготовка на чиста и свръхчиста вода за нуждите на фармацевтични, козметични и специални производства, инсталации за топла вода и др.

Филтрация-Някои вещества могат да бъдат отстранени от водата със самотечни, хоризонтални, напорни или бавни пясъчни филтри.Бавната пясъчна филтрация по същество е биохимичен процес, докато останалите процеси са физическо пречистване.

Аерация-Процесът на аерация е предназначен за отделяне на газове и други летливи компоненти.

Химическа коагулация-Химическата водоподготовка, основаваща се на коагулацията, е най-разпространеният метод за пречистване на повърхностни води. Химическите коагуланти обикновено са соли на алуминий или желязо, които се дозират във водата, за да образуват неразтворими съединения – хидроокиси на метали.

Поглъщане с активен въглен -Активният въглен е материал с голяма повърхност (500-1500 куб. м/г) и висока поглъщателна способност на органичните вещества. Обикновено се използва в праховиден или в гранулиран вид за отстраняване на пестицидите и друга органика, отстраняване на миризмата и подобряване на вкуса. Използва се във филтрите на водопречистващете кани на „Аквафор” и други марки, за отстраняване на токсините, синьозелените водорасли и общия органичен въглерод.

Йонен обмен-Йонният обмен е процес, при който се получава обмен на йоните с еднакви заряди между водата и специални смоли. Водата се пропуска през катионна смола и йоните на калция и мангана във водата се заменят от йони на натрия.Твърдостта на водата по този начин се намалява без увеличаване на натрия. Катионният обмен може да отдели и голяма част от тежките метали. Намира широко приложение при пречистването на вода в домашни условия.

Мембранен процес -Най-значимият мембранен процес във водопречистването е обратна осмоза, ултрафилтрацията, микрофилтрацията и нанофилтрацията, които намират все по-голямо приложение за получаване на питейна вода.

Обратна осмоза-Системата за обратна осмоза получава на изхода поток с подготвена (питейна) вода и относително концентриран отработен поток. Най-разпространеното приложение на обратната осмоза – обезсоляване на солената и морската вода.

http://aquaphor.bg/
 
 

Copyright © 2008-2016 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев