В сливенската библиотека "Зора" ще бъде представена книгата на Иванка Гецова-Момчева "Звездни истории"

В сливенската библиотека "Зора" ще бъде представена книгата на Иванка Гецова-Момчева "Звездни истории"
22.04.2024 / 14:59

В сливенската библиотека "Зора" на 25 април ще бъде представена книгата на Иванка Гецова-Момчева "Звездни истории", съобщиха от културната институция.

 

Книгата е издадена с подкрепата на общински фонд „Култура” - Сливен. Тя е сборник с илюстрирани обяснения за съзвездията през четирите сезона, съдържа речник с популярни астрономически термини, полезни съвети и насоки за любители-астрономи. Предназначена е за любознателни деца, които искат да опознаят света на звездите, както и за родители, които постоянно получават въпроси, включително за космоса.

 

Иванка Гецова-Момчева е физик по образование, има специализация по астрономия. Работила е като преподавател в Ямбол, Сливен и Варна. Интересите ѝ са в областта на метеорната астрономия – член на IMO от 1988 г. (Международна метеорна организация), слънце и слънчева активност – визуален патрул 2010-2019, астрофотография – автор и модератор на изложби, посветени на астрономически годишнини, автор на „Астрономия за деца“. Има методически публикации в специализирани издания и сборници.

 

Днес тя ще присъства на представянето на новия брой на сп. ЛИК „Българската следа в Космоса“ в Националния пресклуб на БТА в Сливен. Той е посветен на 45-ата годишнина от полета в околоземна орбита на първия български космонавт Георги Иванов и приноса на българската наука към космическите изследвания. В събитието ще се включат чрез видеовръзка участници и гости от 35 национални пресклуба на БТА в страната и чужбина. Иванка Гецова-Момчева ще представи дейността на астроклуба "Проксима" в Сливен.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Библиотека "Зора"
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев