Подкрепа за Агатополския епископ Йеротей изразяват в писмо от Организацията за закрила на българските граждани

Агатополски епископ Йеротей.
11.03.2024 / 13:06

Подкрепа за Агатополския епископ Йеротей изразяват в писмо до Светия синод от Организацията за закрила на българските граждани, се казва в съобщение до медиите от организацията.

 

"В светлината на предстоящите избори за митрополит на Сливенската епархия, искаме да изразим нашата непоколебима подкрепа за Агатополския епископ Йеротей. В моменти на промяна и предизвикателства е важно да стоим твърдо зад божи служител, който не само въплъщава, но и се бори за християнските ценности, които ни обединяват. Считаме, че неговото водачество е това, от което Сливенската епархия се нуждае, за да има бъдеще, изградено на принципите на честност, прозрачност и непоклатима вяра, се казва в писмото.

 

В него се заявява, че "Агатополският епископ Йеротей не е просто кандидат за митрополит, той е символ, той е доказал своето неотклонно посвещаване на църковните идеали, поставяйки във фокуса и борбата против намесата на мафията и помощниците й в Църквата. Неговата неуморна работа и отдаденост го правят не само подходящ, но и необходим митрополит за Сливенската епархия".

 

"Вярваме и че под негово ръководство, Сливенската епархия ще просперира, основана на взаимно уважение и искрена вяра. Нека изборът за митрополит бъде проведен със законност и морал, отразявайки истинските ценности и устреми на всеки един от кандидатите.

 

Подкрепяме Агатополският епископ Йеротей и му пожелаваме успех в предстоящата битка с вярата, че като митрополит на Сливенската епархия тя ще се развива и процъфтява в духа на истинска християнска общност", заявяват в писмото от Организацията за закрила на българските граждани.

 

Както БТА писа на 7 март, Пловдивският митрополит Николай предложи на Светия синод да бъде утвърден и обявен за редовен епархийският избор, състоял се на 18 февруари в Сливен, като на 13 март между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническият избор за Сливенски митрополит. Това стана известно тогава от становище на Пловдивския митрополит Николай за решението за касирането на епархийския избор на Сливенски митрополит и издаването на Синодална наредба, приети на заседание на Светия синод на 24 февруари.

 

Епархийският избор на 18 февруари в Сливен се водеше от наместника на Сливенската епархия - от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, на когото Светият синод възложи организацията на избора и управлението на епархията до встъпването в длъжност на новия Сливенски митрополит. Това стана след кончината на Сливенския митрополит Йоаникий, който беше начело на епархията в продължение на 44 години.

ДИМИТРИНА ВЕТОВА
БТА-Сливен
Снимка: Организация за закрила на българските граждани
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев