Свещеници продължават да настояват Светият синод да признае епархийските избори за нов Сливенски митрополит

Свещеници продължават да настояват Светият синод да признае епархийските избори за нов Сливенски митрополит
05.03.2024 / 14:03

Свещеници, миряни и клирици продължават да настояват Светият синод да признае епархийските избори за нов Сливенски митрополит от 18 февруари и да отмени направените дни след това промени в устава за избор на владика. Това бе обявено на пресконференция в община Тунджа в Ямбол, на която присъстваха над 30 свещеници от духовните околии на Сливенската епархия.

 

Духовниците искат и среща с Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Ако не бъдат чути, са готови на мирен протест пред Синодалната палата в София на 12 март, за да изразят несъгласието си с касирания вот. По думите им изборният устав може да се променя само след Църковно-народен събор, а изборите са проведени напълно прозрачно и по всички правила.

 

„Няма никъде, не само в България, а и по света, при започнала процедура да бъдат променяни правилата. Все едно правителството да погази Конституцията. Затова искаме среща с временно управляващия митрополит Йоан“, каза ставрофорен иконом Николай Клюнков, архиерейски наместник на Тополовградската духовна околия.

 

„Това е повратен момент в най-новата история на църквата, откакто екзархията е създадена, когато се сменят нацяло правилата. Това е беззаконие. Питаме – кое е нередното в нашия избор? Църквата стана тоталитарна. Всички знаем, че царят е гол, но няма кой да го каже“, каза отец Иван от Сливен.

 

„Изборът протече изключително честно и прозрачно. Дори и представителите на Светия синод, които бяха там, заявиха че толкова прозрачен и честен избор не е имало. Протоколите се разписаха от всички. Дядо Йоан прочете целия протокол, в който беше изрично записано, че няма констатирани нарушения“, каза Димитър Загоров, епархийски избирател от Елхово и член на изборното бюро.

 

БТА припомня, че на 18 февруари в Сливен епископите Йеротей и Михаил получиха най-голям брой гласове и бяха излъчени от епархийските избиратели за кандидати за Сливенски митрополит. На 24 февруари Светият синод касира епархийския избор, като насрочи на 13 март в синодалния параклис „Св. цар Борис-Михаил“ да се състои каноничният избор за нов Сливенски митрополит след кончината на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий.

МИРА БЕЗУС
БТА-Сливен
Снимка: Мира Безус/ БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев