Сливенското село Младово ще бъде домакин на тазгодишното издание на регионалния празник "Маскарадни игри"

Сливенското село Младово ще бъде домакин на тазгодишното издание на регионалния празник
27.02.2024 / 15:03

Сливенското село Младово ще бъде домакин на тазгодишното издание на регионалния празник "Маскарадни игри". Това съобщиха от читалище "Христо Ботев -1929" и кметството в селото.

 

Игрите ще се състоят на 9 март, като събитие с подобен мащаб ще има за първи път в Младово, посочват организаторите. Ще има колоритни представители и участници от различни населени места. Домакините ще пресъздадат отново обичая "Камила".

 

Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер и се провежда всяка година в общината със смяна на домакинството на селищата.

 

Кукерските игри са характерни само за някои от сливенските села и те се правят в навечерието на Сирни Заговезни. За първи път маскарадни игри са се състояли през 1999 година в село Камен. В тези села традицията се пази от незапомнени времена. Кукерски дружини през целия ден обикалят къщите в селото и изпълняват ритуали, удряйки силно земята с т.нар. "помети"- тояги с вързани накрая кожи. С тези фалически символи те удрят и дърветата и хората, за да се плодят. В миналото кукерите, единствено мъже, са се обличали извън селото, за да не ги познаят. Днес сред маскираните има и жени и деца, както и маски, различни от традиционните. Сред основните персонажи в празника са годеник, булка, поп, които обикалят къщите и бръснат ергените, като символ на инициацията на момчето в мъж. Вечерта кукерските дружини се събират на селския мегдан и символично го "заорават", като накрая "благославят" присъстващите с непристойни думи и изрази. Карнавалът има за цел да прогони злите сили, да донесе здраве и плодородие.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев