Цикъл от три бутикови концерта ще представят сливенските симфоници в съвместен проект с Художествената гимназия

Цикъл от три бутикови концерта ще представят сливенските симфоници в съвместен проект с Художествената гимназия
15.02.2024 / 11:06

Цикъл от три бутикови концерта ще представят на сливенската публика музикантите от Симфоничен оркестър - Сливен, съобщиха от културния институт. Съвместният проект на оркестъра и Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” е под надслов "Камерна музика в галерия “Нова”.

 

Първото събитие “Романтика и съвременност” ще се състои на 20 февруари с участието на струнно трио в състав Марта Бонева (цигулка), Маринела Карагьозова (виола) и Цвета Латровалиева (виолончело). В програмата на концерта са включени Струнното трио в си бемол мажор - една от незавършените творби на Франц Шуберт (1797-1828). Дванадесетте дуета за цигулка и виола от Роберт Фукс (1847-1927), са кратки портретни миниатюри на Виена от края на 19 век. Композицията "Aubade" от Джордже Енеску (1881-1955), е сутрешна песен или поема за любовта.

 

Инициативата е стъпка в изграждането на сътрудничество между културните и образователните институции в града. Графичният дизайн на рекламните материали за концертите е дело на ученици от гимназията.

 

Учебното заведение не е първият партньор в проект на сливенския оркестър. Институцията си сътрудничи с Държавния куклен театър, проекта "Музиката вместо улицата", изнася концерти в детски заведения и училища.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Симфоничен оркестър
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев