Над 40 книги от местни автори ще бъдат представени в първия за годината Петъчен литературен салон на сливенската регионална библиотека

Регионална библиотека "Сава Доброплодни"
25.01.2024 / 13:55

Над четиридесет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2023 г., ще бъдат представени на 26 януари в Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон. Това съобщиха от културния институт.

 

В раздел „Поезия” ще бъдат представени 9 книги, между които новите поетични произведения на вече утвърдените поети Кети Бозукова, Катрин Федина и Бисер Бойчев. Сред 12 книги, включени в раздел „Проза”, са издаденият през 2023 г. дебютен роман на Зорница Пачинова „Вестоносец от бъдещето“ и романите „Танго с непознат“ на Анна Малешкова и „Въжетата на Орион“ на Росица Добрева, автобиографичният роман в три части на основателя и дългогодишен председател на Съюза на учените в Сливен доц. Цанко Узунов, както и сборниците с разкази „Животът е тълковен речник“ на Веселина Седларска и „Корени“ на Янко Янков. Три нови детски книги със стихове на сливенски автори са издадени през миналата година и са включени в прегледа – „6 приказки в рими“ и „Целувки от мама и нищо ти няма“ на Петя Александрова, и „Сто приятели на двора чакат сутрин баба Дора“ на Анна Малешкова.

 

През 2023 г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература”. Те включват монографични изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, библиографски издания, каталози на изложби, албуми между които две книги от Дора Куршумова, свързани с проучване на бита на традиционни занаяти и ястия от Сливен и региона; монографията „Сливенски музикални дейци“ на акад. Методий Григоров, издадена посмъртно; изследване на Анна Малешкова и Николай Куртев „Змейовете – митология и реалност“; сборник с научни статии, издание на РИМ–Сливен, „Будителският XIX век на българите“, посветен на 200-години от рождението на Добри Чинтулов; изследването „Дарителството в Сливенския край“; проучването „Летопис на с. Жельо войвода“ от Неделчо Митърков; албума „История на ромската култура в Сливен“ под съставителството на Стела Костова и др.

 

В представянето са включени и няколко издания на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” от XXV юбилеен Национален фестивал на детската книга - Сливен, 2023.

 

Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев - поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол, и от литературния критик Димитър Бечев, директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски” - гр. Ямбол. Специален гост на вечерта ще бъде писателят Любомир Котев, който ще представи „другия“ прочит на романа „Тътени“, първа част от трилогията на Цончо Родев, преиздаден през миналата година, повече от 40 г. след първото издание.

 

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от сливенската регионална библиотека вече повече от тридесет години, като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и върху новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона, както и да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев