Напояването ще спаси българското земеделие от климатичните промени

Напояването ще спаси българското земеделие от климатичните промени
11.01.2024 / 12:36

Държавата най-накрая започна да обръща внимание на напояването, което е спасението за българското земеделие от климатичните промени и глобалното затопляне. Това заяви Георги Стоянов, председател на Български фермерски съюз, който е член на най-голямата европейска земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“. Поводът е направената първа копка на канал от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, който е част от „Напоителни системи" край град Ихтиман, и ще бъде рехабилитиран от всички 24 проекта, завършването на които трябва да се случи през 2025 г.

Европейски средства за възстаноняването на напоителните системи в България има, но просто до момента не бяха използвани, коментира Стоянов. За целта е мярка 4.3 "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитието, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Общо в страната в момента се напояват едва 0,7 процента от площите, което е изключително малко. Това показва, че България не е готова да отговори на климатичните промени и засушаванията, подчерта Георги Стоянов. За целта БФС ще се включи в създаването на новия консултативен съвет по хидромелиорации към министъра на земеделието и храните, за да бъде изработена стратегия за възстановяването на напояването в страната.

Членовете на Българския фермерски съюз от години възстановяват или изграждат собствените си напоителни системи. Те работят с много консултанти, технолози, проектанти и разбира се, с държавната и общинска администрация. Това помага ежедневно да се натрупват знания за предизвикателствата, които засягат абсолютно всички аспекти на това как да се докара вода до масива и на каква цена ще е тя. Организацията си сътрудничи активно с общини, с Националната камара на минералните води и много други. Ролята на съюза е да помага с опит, съвети, както и да оглежда критично работата на институциите.

Българския фермерски съюз
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев