Постигнатите дейности на най-мащабния ВиК проект в община Нова Загора

Нова Загора
15.12.2023 / 15:36

На 19.12.23 г. /вторник/, от 14.00 ч. в Дом на дейците на културата в гр. Нова Загора ще се проведе ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ НА ТЕМА „ПОСТИГНАТИ ДЕЙНОСТИ И БЪДЕЩИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“ ПО ПРОЕКТ №BG16M1OP002-1.016-0008: „Доизграждане и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната инфраструктура в агломерации с население с над 10 000 еквивалент жители, попадащи в обхвата на обособената територия на „Водоснабдяване и канализация - Сливен“ ООД“

 

На събитието ще присъстват областният управител на област Сливен Маринчо Христов, кметът на община Нова Загора Галя Захариева, председателят на общинския съвет Д-р Константин Тачев, зам. кметът Нина Генчева, представители на медиите, неправителствени организации и заинтересовани страни.

 

Представяне на проекта – институционална рамка, цели, резултати и индикатори, ще направи управителят на „ВиК – Сливен“ инж. Пламен Трифонов. Ще бъдат ѝ представени дейностите по завършените обекти от екипа на ВиК – Сливен и екипа за управление на проекта.

 

Проектът обхваща територията, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация - Сливен” ООД: Агломерация Сливен, включително кв. Речица и Агломерация Нова Загора.

През октомври 2019 г. започна рехабилитация, ремонт и изграждане на 54,71 км. водопроводна мрежа и на 44,79 км. канализационна мрежа и реконструкция на пречиствателни станции за отпадъчни води – в Сливен и Нова Загора.

 

В резултат на изпълнението са намалени загубите на вода по довеждащи и разпределителни водопроводи и се постига устойчивост на водоснабдителната система. Подобрено е качеството на водата, предназначена за питейни нужди, съгласно Директива 98/83/ЕО, както и качеството на повърхностните води. Проектът е насочен към опазване на водните ресурси и постигане на съответствие с Директива 91/271 ЕИО за пречистване на градски отпадъчни води.

 

В Агломерация Нова Загора са реконструирани 15 115 м. водопроводна мрежа, изградени са 12 бр. шахти със СК, 16 бр. разходомери и 500 водомера за сградните водопроводни отклонения. Изградени и реконструирани са 4 612 м. битова и смесена канализация, както и 1988 м. дъждовна канализация.

 

Реконструираните пречиствателни станции – ПСОВ Сливен и ПСОВ Нова Загора постигат екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води и оползотворяване на утайките от ПСОВ. Всичко това ще подобри средата за живот, здравето на населението и привлекателността на региона като цяло.

 

Пречиствателната станция в Нова Загора е с изградени нови сгради и съоръжения, в т.ч. сграда решетки, аериран пясъко-мазнинозадържател, биобасейн, силоз за ИАУ, обезводнителна инсталация с центрофуга и постваруване.

 

Реконструиран е биодефосфатизатор. Ремонтирани са и са рехабилитирани сгради и съоръжения в т.ч. входна ПС с ел.подстанция, вторични радиални утаители - 4 бр, контактен резервоар – 2 бр., хлораторна сграда, резервни изсушителни полета – 8 бр, и административна сграда.

 

Разрушени са стари съоръжения, изградени са площадкови комуникации, нова ограда - 890 м. и портал, изградени и реабилитирани са площадкови пътища - 3400 кв.м., вертикална планировка, благоустройство, ел.табла, осветление, заземителна и мълниезащитна инсталации; КИП апаратура и др. Доставено, монтирано и въведено в експлоатация е машинно-технологично оборудване.

 

Разширяването на система СКАДА и изграждане и внедряване ГИС система за водоснабдителна система/Агломерация Сливен и водоснабдителна система/ Агломерация Нова Загора включва монтиране на трансмитери за налягане - за измерване на налягането в помпените станции и мрежата. Подменена е автоматиката на 8 помпени станции. Осигурено е измерването на дебита чрез 24 бр. ултразвукови разходомера. Монтирани са 45 нивосигнализатора за измерване на нивото в резервоарите с малък обем.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев