Генко Генков. Отвъд видимото. 100 години от рождението на художника

„Пейзаж 22” 1981 г
21.11.2023 / 12:43

откриване 30 ноември, четвъртък, 17.30 ч.

„Узунова къща“

 

По повод 100 години от рождението на художника екипът на Сливенската галерия организира гостуването на представителната ретроспективна изложба, подготвена от СГХГ. Експозицията в „Узунова къща“ дава възможност за среща с разнообразни аспекти от творчеството на Генко Генков.

Тя представя творби на живописеца, създадени в периода от 1949 до 2005 г. Създал огромно количество картини с маслени бои върху платно и фазер, и творби на хартия, в които усъвършенства акварелната си техника, допълнена с гваш, пастел, печатарски мастила и пигменти, с различни похвати и техники, за да придаде контраст и сила на цвета. Експериментира в областта на графиката и рядко в скулптурата, но маслената живопис остава неговата основна цел в изкуството. Живописта му още от ранните години постоянно еволюира и се променя като колорит, форми и сила.

Генко Генков рисува много малко натюрморти, голи тела, портрети на свои близки, както и на личности, които са го впечатлили. Често се вглежда в себе си през годините, за да ни остави различни автопортрети. Безбройни в неговото творчество са пейзажите, които са не толкова реалистични, колкото визионерски – понякога здраво конструирани, друг път яростно експресивни, и не рядко меланхолични, сътворени и с най-разпознаваемата огнена палитрата и с деликатни цветови съчетания.

 

Още снимки от новината

„Бояна” 1973г

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев