"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен
15.11.2023 / 14:17

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен, каза пред журналисти кметът Стефан Радев. Той ще представлява конструкция, върху която ще бъдат разположени увивни растения.

 

Конструкцията ще бъде изградена в разделителната ивица по ул. „Никола Фурнаджиев“, между улиците „Петко Д. Петков“ и “А. С. Пушкин“. Предвидено е обогатяване на съществуващото озеленяване чрез засаждане на нови широколистни и иглолистни дървесни видове, вечнозелени и цъфтящи храсти и многогодишни цветя. Ще бъдат изградени кътове за отдих, където ще бъдат монтирани градински пейки, водни елементи - стени, както и чешми за хора и животни.

 

Предстои изграждане на необходимите площадкови инженерни мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване, както и енергоспестяващо осветление, което ще помогне за намаляване на енергийната консумация и емисиите на парникови газове.

 

Промените в микроклимата на възстановената пешеходна зона ще отчитат измервателни климатични мини станции със светодиодно табло, чрез които гражданите ще получават информация за стойностите на влажността и температурата в реално време.

 

Целта на проекта е да се облагороди околното пространство чрез изграждане на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица мерки за адаптация и смекчаване към климатичните промени, обособяване на зони за борба със затоплянето в градска среда и т.нар. ефект на топлинният остров.

 

Предстои изнесена пресконференция на обекта, за да се проследи изпълнението на проекта, чието изпълнение започна в края на октомври.

Още снимки от новината

"Зелен коридор" ще свързва Градската градина и парк „Юнак“ в Сливен

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев