11-ата „Нощ на театрите“ обяви своите акценти – спектакли, разходки зад кулисите, концерти, импро театър и Live Cam

11-ата „Нощ на театрите“ обяви своите акценти – спектакли, разходки зад кулисите, концерти, импро театър и Live Cam
09.11.2023 / 16:10

Единадесетата „Нощ на театрите“ обяви своите акценти – спектакли, разходки зад кулисите, концерти, импро театър и Live Cam. Програмата има събития в различни театрални жанрове в 14 града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен, допълват организаторите.

 

Символичното начало на „Нощ на театрите“ ще бъде поставено в петък (17 ноември), в Плевен – на голямата сцена в Драматичния театър, с „Хамлет“ на режисьора Ованес Торосян.

 

СЪЩИНСКАТА НОЩ

 

Същинската Нощ – на 18 ноември, ще започне от сутринта с детски представления в повечето от градовете, които се включват в инициативата. В Народен театър „Иван Вазов“ ще има няколко фен разходки в потайностите на първата ни сцена с гидове – любими актьори от трупата. Представления ще има на всички сцени в театъра, в различни часове – предпремиера на „Боже мой“– моноспектакъл на Христо Мутафчиев, „Контрабасът“, „Хага“ и „Великденско вино“. След края на всички представления, се предвиждат срещи-разговори на творческите екипи със зрителите.

 

Софийска опера и балет отваря вратите си също за тур зад кулисите, като включването е с предварителни записвания и до изчерпване на местата. Вечерта ще е посветена на оперното представление „Ариадна на Наксос“.

 

По традиция, театър-лаборатория „Алма алтер“ предлага програма с вход свободен. Премиерно заглавие ще има и в Музикалния театър – „Целуни ме, Кейт“, най-хитовото произведение на Коул Портър, играно повече от 1000 пъти на Бродуей.

 

Представления в стандартен и нестандартен час в София ще има и в още десетки локации, сред които са Младежкият театър „Николай Бинев“, Малък градски театър „Зад канала“, театър „Възраждане“, театрална работилница „Сфумато“, Национален студентски дом, „Нов театър НДК“, I am Studio, сцена „Дерида“, НАТФИЗ, Университетски театър в НБУ, „Сълза и смях“, „Влайкова“, „Театро“, дом на културата „Средец“.

 

Две чуждестранни представления гостуват в „Топлоцентрала“ – Тhe end/Краят (на 18 ноември) и The Beginning/ Началото (на 19 ноември). Изпълнителите са дуото Bert and Nasi.

 

Ще има и няколко късни представления в София в кино „Люмиер“ – „Това не го казвай“ със Захари Бахаров и Теодора Духовникова, в театър „Възраждане“ – „Ентъртеймънт“, в Народния театър – „Великденско вино“ и концерт на живо в „Алма алтер“.

 

ОТКРИТО СТУДИО

 

Откритото студио „Под властта на театъра всяка роля е различно царство“ ще се излъчва на живо от покрива на столичен хотел – във фейсбук страницата на Нощта.

 

„Тази година нощно-театралното токшоу ще предложи интересни разговори с много вълнуващи гости в няколко тематични панела: За „Хага“ и Театъра, който „говори“ за актуални събития (с Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Радина Кърджилова), за „Думите в театъра“ (с Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров), за „Въображението, което трансформира света“ (с Владимир Карамазов и включване от Маргейт, Великобритания на шеф Aлександър Таралежков и от Пловдив – на Александър Секулов), за „Любовта“ (с участието на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева) и за „Младите в театъра“ (с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков)“, разказват организаторите.

 

В СТРАНАТА

 

Целодневна ще е театралната програма във Варна, а в драматичния театър ще има премиера на танцово-театралния спектакъл „Свръхчовек“ , по музиката на „Пролетно тайнство“ от Стравински и философията на Ницше. Режисьор е Васил Зафирчев от Република Северна Македония, а текстът е на Сашо Димоски. На 18 ноември в Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ ще има детско представление, уъркшоп, изложба и вечерен спектакъл.

 

В Благоевград ще бъдат представени „Неволята“, „Метаморфози“ по Овидий, с режисьор Стайко Мурджев и концерт на актьорите от Драматичен театър „Никола Вапцаров“ и музикалното училище „Престо“. В Русе ще има вечер със стендъп комедианти, а в Симитли – по традиция, всички постановки ще са с вход свободен.

БТА-Сливен
снимка - организатори
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев