В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщината“

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщината“
08.11.2023 / 12:40

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщината“ - трета част от трилогията „Записки върху записките“ на писателя Любомир Котев

На 8. 11. 2023г. /сряда/, от 17:00ч., в РБ „Сава Доброплодни“ писателят Любомир Котев, един от най-добрите изследователи и познавачи на живота, делото и личността на Захарий Стоянов, ще представи книгата си „Затвори“ или българщината“ - част трета от трилогията „Записки върху записките“ /най-сериозното изследване върху великата творба на летописеца на Априлското въстание/.

Според Любомир Котев, Захарий Стоянов е най-значимият български народопсихолог и с написването на трилогията „Записки върху записките” стремежът му е бил да открои именно този принос на Летописеца. Проследявайки живота и делото на един от най-видните български националреволюционери, участник в големите български въстания, осъществител на Съединението и вдъхновен строител на нова България, Л. Котев представя истинския мащаб на тази изключителна личност и успява да разсее наслоените през годините тенденции, обезценяващи житейския му подвиг. Освен това писателят показва и доказва, че Захарий Стоянов е най-значимият български журналист в историята на журналистиката ни изобщо, както и един от най-значимите ни белетристи.

В третата книга от поредицата "Записки върху записките" Л. Котев продължава разсъжденията си за жанровата спецификация на "Записки по българските въстания", като поставя акцент върху българския национален характер.

 

За повече информация: тел. 044/622441; 0886090712

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев