Навършват се 30 години, откакто Котел чества празника на града в Деня на будителите

Навършват се 30 години, откакто Котел чества празника на града в Деня на будителите
31.10.2023 / 15:03

Тази година честванията по повод Деня на народните будители ще преминат под знака на 30-та годишнина, откакто Котел отбелязва този ден като свой празник, съобщиха организаторите от Община Котел.

 

Празничната церемония и ритуал по издигането на знамената на Република България и на град Котел ще започне в 11:00 часа на пл. „Възраждане“. Следва поетично-музикална програма на деца от Детска градина „Дъга“, Център за подпомагане на личностно развитие-Котел и Средно училище „Георги Ст. Раковски“

 

Във фоайето на музейна експозиция „Котленски възрожденци“ по-късно ще бъде представена книгата „Затвори“ или българщина“ на писателя Любомир Котев. На същото място след това ще бъде открита излобжата „Изкуството в света на българина“, посветена на 210-годишнината от успението на Св. Софроний, епископ Врачански. В Галатанското училище от 15:00 ч. ще се състои представяне на книгата на Дора Куршумова „Датираните котленски килими“. Денят ще завърши с празнична заря.

 

Денят на народните будители е празник на град Котел, в който са родени редица емблематични личности от Възраждането начело със Св. Софроний, епископ Врачански, д-р Петър Берон, архимандрит Неофит Бозвели и Георги Раковски.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев