Министърът на културата Кръстьо Кръстев посети премиерата на документален филм за Елисавета Багряна в Сливен

Министърът на културата Кръстьо Кръстев
25.10.2023 / 09:24

"Сливен е един щастлив град, защото има хора, които засвидетелстват своята любов към българската култура, към великите си творци, като Елисавета Багряна." Това каза днес в зала "Сливен" министърът на културата Кръстьо Кръстев, който присъства на премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветен на 130-ата годишнина от рождението на Елисавета Багряна.

 

Филмът е продуциран от Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Кръстев поздрави екипа на библиотеката и партньорите им, които по думите му са допринесли сливенската публика да се докосне до пълен, истински и жив портрет на Елисавета Багряна.

 

"Сливен е истински и жив град и има още какво да даде на българската култура", каза министърът и пожела на Сливен в навечерието на празника на града - Димитровден, здраве и творческо вдъхновение на творците в града.

 

Филмът е по идея и сценарий на д-р Росица Петрова-Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов. Снимките са реализирани със съдействието на Фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело.

 

Във фоайето на библиотеката по-рано днес бе открита експозицията „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“. Тя е организирана от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ , Софийската градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Представени са ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ.

 

Проявите са част от официалната програма за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев