Планински маратон „Хайдушки пътеки“-2023 стартира тази събота, 21 октомври

Планински маратон „Хайдушки пътеки“-2023
19.10.2023 / 14:02

Приключението планински маратон „Хайдушки пътеки“-2023, бягай и виж Забележителен Сливен стартира тази събота, 21 октомври в 08.00 ч.

Около 500 бегачи от различни възрасти и краища на България и света са се регистрирали за участие в трите дистанции: маратон 42,195 км., 2500 D+/2500 D– , полумаратон 21 км., 1400 D+/650 D – и четвърт маратон 12 км., 1000 D+/150 D–

Това е единственият маратон в света, чието трасе изцяло се състои от използвани от хайдутите древни пътеки, съществуващи и до днес, вече като туристически маршрути. От няколко седмици бегачи от цялата страна тренират на трасето, което буквално на всяка крачка е изпълнено с история и хайдути.

Трасето е перфектно маркирано от сливенските любители на планинското бягане, които поставиха временна маркировка, която ще бъде премахната до 10 дни след маратона. Трасето е почистено от отпадъци и от паднали дървета и храсти.

Двигател на голямото спортно събитие е Фондация „Стария бряст“

За повече информация http://www.rebeltrails.oldelm.eu

Ето и част от забележителностите по трасето.

4.3-ти километър: Маринино градище е късноантична и средновековна крепост. Тя е част от отбранителната система от крепости на Първата и Втората Български държави.

8.7-ми километър: Връх Кутелка- вторият по височина връх в Сливенския Балкан с височина приблизително 1080 м.

11.3-ти километър: Връх Българка е най-високият връх в Източна Стара планина с надморска височина 1181 м.

14.9-ти километър: Мочурите

16-ти километър: Мала планина

17.6-ти километър: Връх Голяма Чаталка висок 1065 м. Намира се в западната част Природен парк “Сините камъни “. Представлява скалист раздвоен връх, откъдето идва и името му.

18.9-ти километър: Връх Малка Чаталка

21.3-ти километър: Хайдушко сборище Кушбунар

24-ти километър: Извор Архангела-любимият на организаторът на маратонаJ

24.7-ми километър: Хайдушки извор

25-ти километър: Дървото, от което извира вода

26-ти километър: Пещерата на Панайот Хитов

26.2-ри километър: Пещера Хайдушката бъчва

26.4-ти километър: Руини на крепост Калоянови кули

26.5-ти километър: Хайдушката пещера

27-ми километър: Връх Песченик, които е известен още като Хайдушкия връх. Под него се намира пещерата, в която легендарният български войвода Панайот Хитов е криел оръжието си. На север от вр. Песченик е разположено т.нар. Хайдушко дере, в което се намират Хайдушката поляна, Хайдушкият извор, пещерата Бъчвата и уникалният извор Архангела.

28.8-ми километър: Езерото на Карандила

30-31-ви километър: Хайдушката пътека е най-кратката пътека, водеща до Карандила. Тя е неравна, стръмна и камениста. Някога по нея хайдутите бързо и безшумно са се скривали от погледа на турците. Оттук е и името й. В чест на легендарния сливенски войвода Хаджи Димитър, традиционно се провежда “Изкачване на Хайдушката пътека с мях вино – 43 литра”, като част от Юнашки игри “Хайдушка среща” в деня на храбростта – 6-ти май (Гергьовден).

31.1-ви километър: Римски път през Сечената скала

32.3-ти километър: Халката е скално образувание, един от символите на Сливен. Скалата привлича със специфичната си форма на дъгообразен венец. Съществуват много предания за магическата й сила, влияеща върху любовта – който премине през отвора на Халката, остава завинаги влюбен. Други поверия разказват, че тя помага на мореплавателите в борбата с морската стихия.

39-ти километър: Туида- късноантична и средновековна крепост. Намира се на хълма “Хисарлъка” в североизточната част на Сливен, непосредствено до квартал Ново село. В миналото местността е била населявана от тракийски племена, антични римляни, средновековни българи. От мястото на крепостта се открива уникална гледка към величествените “Сини камъни” и към град Сливен.

40-ти километър: Паметник на Панайот Хитов- Паметник на прославения български войвода и предводител на чети Панайот Хитов, учител на много революционери, като Стоян Папазов, Хаджи Димитър, Васил Левски и др. Паметникът е построен през 1980 г., в близост до родния дом на Хитов.

Финал: Стария бряст- Символ на Сливен и Европейско дърво на годината 2014

Източник: https://www.facebook.com/silvia.mobilife
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев