Публична лекция на доц. Красимир Добрев по повод 140 години от рождението на Сирак Скитник ще се състои в Сливен

Сирак Скитник
18.10.2023 / 10:51

Публична лекция "Да попитаме отново Сирака" на доц. Красимир Добрев по повод 140 години от рождението на Сирак Скитник ще се състои в Сливен, съобщиха домакините на събитието от библиотека "Зора". Лекцията ще бъде преддставена на 19 октомври в културната институция.

 

Красимир Добрев е роден в Сливен през 1962 г. Завършва живопис, доцент е по цветен етюд и сценография в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" - Пловдив. Неговото творчеството граничи със сюрреализма, а проектите му са в най-различни области - рисунка, графика, скулптура, илюстрация, хепънинг, пърформанс, видеоарт, манипулация.

 

Сирак Скитник (Панайот Тодоров Христов) е роден на 22 октомври 1883 г. в Сливен. Завършва Художествена семинария през 1903 г. Учителства 1905-1906 г. в Сливен преди Балканската война и в Асеновград след нея. Изучава театрална и декоративна живопис в Петербург. Първите му стихотворения са отпечатани в сп. „Бисери” и в сп. „Художник” с псевдонима Сирак Скитник. Успява между двете световни войни, с дейността си като отзивчив, вещ художествен и театрален критик и публицист, да възпита естетическия вкус на широката публика и да остави своя диря във фонда на българското изкуство. От 1935 г. до края на живота си през 1943 г. е ръководител на Радио - София, където не само разширява неговите възможности по отношение на предаванията, а възражда любовта и интереса към оригиналното народно творчество чрез подходящи програми и откриването на талантливи изпълнители.

 

На 22 октомври в пресклуба на БТА в Сливен ще бъде представен новият брой на списание "ЛИК", посветен на 140-годишнината от рождението на Сирак Скитник.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: библиотека "Зора"
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев