Пътуване, което променя живота: Обменна програма за ученици YES

Андрей играе американски футбол
12.10.2023 / 09:44

Ученици отново ще имат възможността да учат и живеят в САЩ за една учебна година

 

В един вдъхновяващ разказ за личностното израстване и културното обогатяване финалистите на програма YES от 2022-2023 г споделиха впечатленията си след като се завърнаха у дома.

Най-общите им изводи са, че това едногодишно преживяване надхвърля границите и обединява различни хора от целия свят, променя живота и разпалва духа на приключението и самоутвърждаването.

 

До 24 октомври деветокласници и десетокласници от цялата страна могат да кандидатстват за пълните стипендии на програма YES. Условията са разписани тук:

https://bulgaria.americancouncils.org/yes-bg

 

Важен аспект от програмата е, че тя предоставя възможност на участници с увреждания също да подадат своите кандидатури. За тях са предвидени адаптирани тестове, както и допълнителни семинари, свързани със специфичните им нужди в рамките на програмата.

 

Радостин, един от финалистите ни, размишлявайки за своето пътуване, казва: "Тази година в САЩ ми показа, че не е нужно да се срамуваш, ако си различен, напротив, трябва да се гордееш с това и понякога да го използваш като предимство." Това отразява същността на програмата - отбелязване на уникалността и разнообразието като силни страни.

 

Програмата за обмен спомага за създаването на дълбоки връзки и съпричастност между участниците в нея. Както красиво формулира Ива: "Годината на обмен ме научи, че хората заслужават да полагаш усилия за тях - да ги питаш как се чувстват, да им помагаш, да се свързваш с тях. По този начин полагаш усилия и за себе си - разширяваш перспективата си и създаваш трайни приятелства. Това е нещо повече от "Сега имам още повече приятели", това е "Сега имам още повече фрагменти от себе си - нося историите на моите близки хора".

 

Езиковите умения, независимостта и междукултурната признателност са само някои от ценните придобивки от това трансформиращо пътуване. Калина ни споделя: "Годината на обмен ми помогна да развия английския си език, да стана по-независима и да мога с гордост да споделям културата си с другите. Тя също така ме научи как да оценявам малките неща в живота и че напускането на зоната на комфорт може да бъде ужасяващо, но и невероятно полезно."

 

Дълбокото въздействие на програмата се простира отвъд личностното израстване и в глобалното разбиране, както казва Йоана: "Тази година ми помогна да израстна като личност и ме направи много по-общителна. Натрупах куп опит в общуването с хора от цял свят и съм благодарна, че намерих много нови приятели. Чувствам, че годината ми в САЩ драстично промени начина, по който се справям с препядствията, които се изпречват на пътя ми, и цялостния ми мироглед."

 

В духа на единството програмата за обмен в САЩ въплъщава убеждението, че когато хора с различен произход се събират заедно, те не само обогатяват собствения си живот, но и допринасят за един по-свързан свят. Както красиво обобщава Айлин: "Годината на обмен ми помогна да науча повече за себе си и разшири мирогледа ми. Това не беше просто една година в живота ми, това беше живот за една година."

 

Това забележително пътешествие на себепознание и културно потапяне служи като доказателство за силата на програмите за обмен. То е напомняне, че приемането на разнообразието, създаването на връзки и излизането от зоната на комфорт могат да доведат до дълбока лична трансформация. Програмата за обмен в САЩ не е просто възможност; тя е приключение, което променя живота и дава възможност на младите умове да оформят едно по-светло и по-свързано бъдеще.

Още снимки от новината

Андрей с флага на България
Йоанна пред магазина на Hershey's

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев