Даниела Стойкова представя новата си изложба „Завръщане“ в гр. Нова Загора /снимки/

изложба „Завръщане“
11.10.2023 / 10:23

Изложбата „Завръщане“ е част от празничната програма на гр. Нова Загора по повод празника на града – „Петковден“. Тя включва 40 авторски творби, които разкриват различни аспекти от творчеството на Даниела Стойкова.

 

Изложбата може да бъде разгледана от 6 октомври (петък) във фоайето на читалище „Д. П. Сивков – 1870“, като откриването ще се състои в 17.30 ч. Сред платната на художничката ще откриете картини с пейзажи и цветя, като най- новите ѝ творби – картини с морски пейзажи и лодки са представени за първи път пред публика. Морските платна се отличават с абстрактност, релефна техника и ярки цветове, като е наблегнато на изобразяването на лодки, реещи се в спокойното море. Слънце, вълни, чайки, скупчени къщи по крайбрежието, просторното небе и морската шир се смесват върху канавата на платното. Образите в тях са стилизирани, експресивни, ярки. На фона се открояват стари български къщи, които напомнят за крайбрежието на Несебър и Созопол. Произведенията предизвикват силни романтични чувства, които понякога са трудни дори за обяснение; подканят наблюдаващия да се замечтае за бъдещето и едновременно с това да изпита носталгия към отминалите мигове на щастие.

 

За художника:

 

Даниела Стойкова е млада и наложила името си българска художничка, родена в гр. Нова Загора. Занимава се с изобразително и музикално изкуство още от дете, като прави първи си стъпки в школата по изкуствата "Илия Аврамов". С времето задълбочава познанията си в областта на рисуването с усилени занимания и уроци, а по-късно и като студентка в академия за изкуства АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", гр. Пловдив. Същевременно завършва и Музикалната консерватория в гр. София.

 

Днес тя е артист, куратор на изложби и собственик на авторската арт галерия в центъра на гр. София - „Даниела Стойкова“. Нейният последен проект – „Арт пространство“ съвместно с НФ „Култура“, успешно подпомага любители художници от цялата страна. Зад гърба си Даниела вече има натрупани десетки самостоятелни изложби с лични творби в страната: в БАН, Народното събрание на Република България, Търговската палата, престижни галерии и хотели и т.н. Нейните изяви в чужбина са още по-впечатляващи: през 2016 г. е приета за член на дружеството на художниците „Арте ад Арона“ и участва в над 14 колективни изложби, организирани в различни градове в Италия. През зимата на 2018 г. реализира първата си самостоятелна изложба в гр. Милано (галерия „Алсон“), а през 2017-2018 г., след многобройни изложби в Италия, получава наградите: първа награда от конкурса Food Art – Bellinzago, и наградата “Sigillo” за значителни постижения в областта на живописта.

През март 2018 г. участва в престижната изложба на Дамарс „La donna nell’ arte” - в музея на изкуството и културата, Милано, представена от световно известния критик Виторио Сгарби.

Следват изложбите в Арона, Стреза, Милано, Оледжо, Оледжо Кастельо, Новара, Белиндзаго и Торино. Стилът на младата художничка е експресивен, изпълнен с багри и цветове. Нейните картини за стена излъчват силна енергия и бихме казали, че притежават терапевтичния ефект на изкуството. Слънчеви, ярки, преливащи от нюанси. Съвсем неслучайно една от последните ѝ изложби е озаглавена „Цветотерапия“ получи широко разпространение сред медиите и в публичното пространство.

 

Разгледайте всички картини от художник Даниела Стойкова тук:

https://dstoykova.com/masleni-kartini/

Още снимки от новината

изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“
изложба „Завръщане“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев