На Националното животновъдно изложение край Сливен ще бъде представено “зелено” овче сирене

Програма
06.10.2023 / 11:02

Плесенно овче сирене, което се произвежда само на три места в Европа, ще бъде представено на 17-тото Национално животновъдно изложение на 6 и 7 октомври край Сливен. Това съобщиха организаторите от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ).

 

Изложението, което ще премине под мотото "Срещи на елита", за пореден път ще събере над 500 първокласни животни в Сливен, на изложбените площи до разклона за с. Мечкарево.

 

Т.нар. зелено сирене от село Черни Вит освен у нас, се произвежда още само на две места в Европа - във Франция и Швейцария. Това, което прави уникално сиренето от с. Черни Вит, е благородната плесен, която у нас се развива по естествен път, докато във Франция и Швейцария се прави с изкуствено заразяване.

 

За направата на зеленото сирене са необходими дървени качета, като изключително важно е и качеството на млякото, което в района на селото е смесено, добивано от тетевенска и каракачанска породи овце. Климатът също влияе върху развиването на благородната плесен – без влажността и мекия климат, които са характерни за поречието на река Черни Вит плесенното сирене няма да се получи.

 

На събитието могат да се видят елитни български животни от говедовъдството, овцевъдството, козевъдството, коневъдството и биволовъдството.

 

В първия ден от изложението (6 октомври) ще бъде представена породата "Българско овчарско куче".

 

Официалното откриване ще бъде на 7 октомври (събота) от министъра на земеделието Кирил Вътев и изпълнителния директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев