Десет концерта и нови проекти са включени в програмата на 91-я творчески сезон на Симфоничен оркестър - Сливен

Десет концерта и нови проекти са включени в програмата на 91-я творчески сезон на Симфоничен оркестър - Сливен
05.10.2023 / 08:50

Десет концерта и няколко нови проекта са включени в програмата на 91-я творчески сезон 2023/2024 на Симфоничен оркестър - Сливен. Това каза днес в Пресклуба на БТА директорът на културния институт Кремена Оксенкруг, която посреща своя трети сезон начело на оркестъра.

 

Първото музикално събитие, което ще се състои на 23 ноември, ще бъде камерен концерт с участието на Кремена Оксенкруг (цигулка), Атанас Кръстев (виолончело) и Мартина Табакова (пиано). Те ще изпълнят Соната за цигулка и пиано в сол мажор от Гийом Лекьо и Трио за цигулка, виолончело и пиано в си минор, оп.10 от Йозеф Йонген.

 

Преди края на годината, на 15 декември, ще бъде второто събитие - Коледен концерт, който включва изцяло испанска програма - Симфония в ре мажор от Хуан Крисостомо де Ариага и пет много известни пиеси от Пабло де Сарасате (''Навара''оп.33, ''Баско капричио''oп.24, Фантазия ''Кармен''oп.25, ''Цигански напеви''оп.20, ''Интродукция и тарантела''оп.43). Концертът е продължение на цикъла "Млада Европа" в подкрепа на млади талантливи артисти.

 

Кремена Оксенкруг обеща истински симфоничен "маратон" след Нова година, в който публиката ще срещне нови и вече познати световноизвестни музиканти и солисти, сред които Роман Ким, Сион Найман, Людмил Ангелов, Атанас Кръстев, диригентите Григор Паликаров, Константин Добройков, Николас Крюгер, Хосе Мигел Родиа и др. Ще прозвучат произведения на Брамс, Шуман Менделсон, Бетовен, Щраус, Чайковски, Бах, Дворжак, Шопен и др.

 

Симфоничният оркестър и този сезон ще работи с други културни институти в града, сред които Държавният куклен театър и Националната художествена гимназия "Димитър Добрович".

 

Ще продължат детските музикални събития, които през новия сезон ще бъдат три, отново в събота сутрин през месеците февруари, март и април.

 

Един от проектите е свързан с мини турне в пет населени места от община Сливен. Оркестърът ще "излезе" извън зала "Сливен", изпълнявайки камерни концерти в различни зали в града, както и гостувайки в сливенски училища.

 

"През изминалите два сезона нашата публика израсна, тя е с очаквания, вкус, усет към високото ниво и качество", заяви директорът на Симфоничния оркестър, като обеща един забележителен, интересен и висококачествен сезон.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимкa: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев