Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически...

---
04.10.2023 / 15:48

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически прочувания на сливенската крепост "Туида"

 

Част от бронзов пръстен с врязан символ - пентаграм е сред находките от тазгодишните археологически прочувания на сливенската крепост "Туида". Това съобщиха от Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" в Сливен.

 

И през този сезон ръководител на археологическите проучвания е директорът на Регионалния музей доц. д-р Николай Сираков, а екипът включва д-р Веселин Игнатов, Теодора Недялкова, Иван Иванов, Петър Петров, Бойко Банчев и Димитър Сивов, служители на РИМ-Сливен. В разкопките участват лишени от свобода лица от Затвора - Сливен и работници.

 

Продължава разкриването на редица помещения от масивна сграда от късноантичната епоха. Тя е претърпяла няколко периода на преустройство, както и няколко опожарявания, следи от които се откриват върху цялата проучвана площ. Най-ранните материали датират от 4-и-5-и век и включват фрагменти от битова и строителна керамика, фрагменти от стъклени съдове, монети.

 

Работата продължава и по разкриването на подова настилка - плочник, покривала централното помещение на сградата, което вероятно е обособено и застлано с плочи през 6-и век. Масивните зидове и срутеният покрив на късноантичната сграда на много места са нарушени от по-късни ями от ранното и късното средновековие, в които доминират останките от животински кости, фрагменти керамика с характерна за 9-10-и и 11-12-и век украса. Сред откритите животински кости интерес представляват няколко прешлена от едра риба, както и зъб от мечка. Разкрити са три долиума (големи керамични съдове - хранилища), а в горната част на един от тях през тази година е открит пояс от отпечатани орнаменти - кръст, вписан в окръжност.

Любопитна е откритата част от обков на лък, изработена от кост. Освен геометричните врязани орнаменти, които често украсяват изделията от кост от тази епоха, тук древният майстор или самият притежател на лъка - ловецът, е издялал миниатюрни фигури на животни - рог на благороден елен и друго по-малко животно в скок напред, вероятно куче, посочват от РИМ-Сливен.

 

Както БТА писа, миналата година проучванията допринесоха за ценна информация за живота преди векове в крепостта.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: РИМ-Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев