Статистическо състезание за инфографика ще се състои за втора година в Сливен

Статистическо състезание за инфографика ще се състои за втора година в Сливен
21.09.2023 / 15:38

Статистическо състезание за инфографика на тема: „Статистиката е забавна. Официалните статистически данни - през погледа на учениците“ организират по повод Деня на европейската статистика - 20 октомври от Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“ и Регионален инспекторат по образование (РУО). Това съобщиха от статистическото бюро.

 

В него могат да участват всички ученици от VIII до XII клас от училищата в областта в две категории - А (ученици от X, XI и XII клас) и категория Б (учениците от VIII и IX клас). Участниците ще имат на разположение три седмици (от 20 септември до 10 октомври 2023 г., вкл.) да изпратят своите инфографики: категория А - на имейл: grafsliven_a@abv.bg и категория Б - на имейл: grafsliven_b@abv.bg .

 

Всеки ученик може да представи по една инфографика, като те трябва да са базирани на данни за демографските характеристики на населението от Преброяване на населението и жилищния фонд - 2011 и 2021 година, които са публикувани в ИНФОСТАТ (информационна система за онлайн заявки на статистическа информация), достъпна чрез сайта на НСИ (www.nsi.bg).

 

Заедно с инфографиките участниците трябва да изпратят файл с придружаваща информация: трите имена на автора; училище; клас; телефон за връзка.

 

Класирането на участниците от първо до трето място във всяка възрастова група от състезанието ще бъде обявено при специална церемония по повод на Европейския ден на статистиката.

 

Първото по рода си статистическо състезание се състоя през 2022 година в Сливен по идея на ученици от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“ (ПГИ) Сливен. Тогава в надпреварата участваха 53-ма ученици от осми до дванадесети клас от ПГИ.

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимки: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА, БТА (архив)
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев