Министър Тодор Тагарев ще посети Многопрофилна болница за активно лечение – Сливен към ВМА

Министър Тодор Тагарев
19.09.2023 / 11:20

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще посети в сряда Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) – Сливен към Военномедицинската академия, където ще бъде отбелязана 100-годишнината от създаването на лечебното заведение, съобщиха от Министерство на отбраната. В рамките на тържествените чествания ще бъде открита реновираната сграда на Отделението по инфекциозни болести. Ще присъства и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

 

Военната болница в Сливен е наследник на създадената още през 1892 г. III-та балканска дивизионна болница, съобщава на сайта си Военномедицинска академия (ВМА) . По силата на Ньойския договор от 1921 г. е закрита, но само две години по-късно е възродена. Ролята на МБАЛ-Сливен става все по-важна за региона. Разположението й е ключово – от гледна точка на полигона „Ново село”, авиобазата в Безмер и пристанище Бургас, пише на сайта на ВМА.

 

По-късно през деня министър Тодор Тагарев ще участва в Дискусионна кръгла маса на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА), посветена на ползата от съвместните проекти и съоръжения за националната сигурност на страната във Военния клуб в Сливен. Встъпително слово ще произнесе и председателят на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

 

В дискусиите ще се включат представители на Министерството на отбраната, на държавната и местната администрация от Сливенска и Ямболска области, на студентската и академичната общност, членове на СОРА и други военно-патриотични съюзи, представители на бизнеса, граждани и медии.

ЙОАНА ДИМИТРОВА
БТА-Сливен
Снимка: БТА, архив
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев