Котел ще отбележи 138 години от Съединението на България. Честванията започват от утре в с. Медвен

Захари Стоянов
05.09.2023 / 08:31

С награждаване на участници от конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“ и изказвания на проф. Пламен Павлов от ВТУ и Васил Димчев от къща-музей „Захарий Стоянов“, ще започнат честванията по повод 138-годишнината от Съединението на България с Източна Румелия. Това ще се случи на 5 септември /вторник/ по време на V-те исторически четения, посветени на Захарий Стоянов. Началният час на събитието е от 10:00 часа в салона на медвенското читалище.

 

Програмата продължава от 11:10 часа с представяне на темата „Личността на Захарий Стоянов в българското кино“, представена от уредника на Исторически музей – Котел Вера Таскова и ще продължи с представянето на книгата на писателя Любомир Котев – „Затвори“ или българщината“. Медвенската публика ще се наслади на концерта на оперната прима Татяна Шиварова, който е с начален час 11:50 часа, след края на който ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захарий Стоянов в центъра на родното му село.

 

На 6 септември /сряда/ от 10:30 часа кметът на Община Котел г-н Коста Каранашев и екипа му ще положат венци и цветя по случай празника пред бюст-паметника на Георги Раковски на пл. „Възраждане“.

 

Събитията се организират от Община Котел, в партньорство с Областна администрация Сливен, Исторически музей – Котел, къща-музей „Захарий Стоянов“ и кметство село Медвен.

Източник: Община Котел
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев