Югоизточното държавно предприятие ще използва иновативна система за извоз на дървесина

Югоизточното държавно предприятие ще използва иновативна система за извоз на дървесина
29.08.2023 / 12:10

Югоизточното държавно предприятие (ЮИДП) ще използва за пръв път в България иновативна система за извозване на дървесина, съобщиха от дружеството. Системата "Лог лайн" (Log Line) представлява улей, по който дървесината се спуска по силата на гравитацията. Тя е максимално ефективна на дължина 100-300м, а монтажът й отнема сравнително кратко време.

 

Системата "Лог лайн" може да се прилага при провеждане на отгледни сечи в райони с голям наклон и слабо развита инфраструктура, като позволява извозване на дървени трупи с дължина до 5 м и диаметър до 30 см. Също така, при изграждане на системата няма нужда от изграждане на пътища или технологични просеки. По този начин се предпазва теренът от ерозия, а почвата от уплътняване и се избягват повредите по околните дървета.

 

Предприятието организира демонстрация и обучение за работа със системата за своите служители в Държавно ловно стопанство - Мазалат. Те бяха подробно запознати с теоретичните основи на системата. Проведе се и практическа демонстрация на терен, включваща инсталиране и извоз на дървесина, както и демонтаж на системата.

 

През тази година в област Сливен е отчетен спад на търсенето на дърва за огрев в сравнение с миналата, стана ясно от среща на ръководството на ЮИДП и на областната администрация в Сливен. Представени бяха актуални справки за количествата заявени и доставени дърва на домакинствата, като доставките се изпълняват регулярно по предварително изготвени списъци.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимки: ЮИДП
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев