Земляческа среща ще събере и тази година жители и потомци на потопеното в язовир "Жребчево" село Запалня

язовир "Жребчево"
22.08.2023 / 14:00

Земляческа среща ще събере и тази година жители и потомци на потопеното в язовир "Жребчево" село Запалня. Това съобщиха от община Твърдица, която е съорганизатор на проявата.

 

Поканени са всички бивши жители на селото, техните наследници, семейства, близки, познати и приятели. Срещата е определена за 16 септември от 11:00 часа. Осигурен е транспорт от автогарата в Твърдица до местността Запалня от 10:40 часа, а връщането е в 13:00 часа.

 

Миналата година на земляческата среща бяха отбелязани 60 години от потапянето на село Запалня във водите на язовир „Жребчево“ и 130 години от освещаването на местния храм "Свети Иван Рилски". Селото е потопено в началото на шейсетте години на миналия век. Повечето му жители са се заселили в Твърдица, където основали т.нар. Запалски квартал. Други се преселили в Казанлък, Сборище и село Оризари. Единствената останала сграда от селото е църквата "Свети Иван Рилски", построена през 1891 г. от тревненски майстори. Храмът е бил издигнат на хълм, заради което не е останал под водите на язовира. Когато е станало ясно, че селото ще бъде потопено, хората са изнесли иконите и църковната утвар и са ги пренесли в църквата в Гурково.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев