В Котел започва Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим

В Котел започва Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим
28.07.2023 / 09:49

В Котел днес започва Седмият фестивал на етносите, багрите и котленския килим, съобщиха от общинския пресцентър. В парк "Изворите" от 19:00 часа програмата ще бъде открита с концерт на „Jаmbol project“, в 21:00 часа на сцената ще се качат танцьорите от балетна школа ,,Па Де Кре", а час след това - публиката ще види дуета Братя Аргирови.

 

Официалното откриване ще бъде на 29 юли, събота, от 11 часа. Неговото начало ще бъде дадено на сцената пред едноименния хотел в парка, след което всеки ще може да се наслади на традиционните обичаи, носии или храни на отделните култури, представени в община Котел. Гостите ще бъдат приветствани от талисмана на фестивала – Котленчето, което бе представено за пръв път миналата година.

 

Освен четирите импровизирани села на етносите - българско, ромско, турско и каракачанско, за най-малките ще има „Омагьосаното село на баба Яга“, „Къщичките на джуджетата“ и „Работилницата на елфите“. Тази година, благодарение на Творителница О' Писменехъ, малки и големи деца за първи път ще имат възможност да се впуснат в пътешествие в историята на писмеността и демонстрация на печат с Гутенберговата преса. Кът на здравето и на баварската кулинария са сред новостите в тазгодишното издание на фестивала. Там посетители ще посреща гост-лекторът д-р Людмила Емилова, а в Къта на баварската кулинария - шеф Андре Токев.

 

В програмата са включени занаятчийски базар, експозиция на котленски носии, просфорни печати, женски накити и две фотоизложби – „Спомени от Котел“ и „Котленските килимарки“.

 

В 13 часа ще започне VIII-ма Национална среща на лютиерите в България ,,Родолюбие‘‘ и майсторска надпревара за обявяване на инструмент на 2023 г. – гайда, кавал, гъдулка, тамбура, тъпан.

 

Стартирал за първи път през 2016 година, Фестивалът на етносите, багрите и котленския килим се наложи като уникален за България със своята мисия да обедини всички етноси, живеещи в община Котел, като предостави възможност всеки да представи своите обичаи, традиционна кухня и облекла в импровизирани „села на етносите и нациите“. От 2022 година форумът е с международен статут, посочват от Общината.

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев