Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов

Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов
26.07.2023 / 09:23

Навършват се 120 години от смъртта на воеводата Кръстю Асенов, деец на Македоно-одринското революционно движение, припомнят от Регионалния исторически музей (РИМ) "Д-р Симеон Табаков" - Сливен.

 

Той е роден в град Сливен на 2 април 1877 година, в семейството на Велика Цонева и Хаджи Петър Асенов, брат на войводата Хаджи Димитър Асенов. Изключително много се повлиява от възгледите на Гоце Делчев и идеята за освобождение на Македония. Още през 1895 година иска да участва в македонското въстание, но е спрян от брат си Йордан (Юрдан). Няколко години по-късно, той напуска Сливен и заминава за Македония.

 

Асенов е един от главните участници в аферата „Мис Стоун“, войвода на Кукушката чета в Македония – „огнения даскал“, както са го наричали съвременниците му. Личен приятел на Гоце Делчев, близък съратник на Яне Сандански, Христо Чернопеев и Сава Михайлов. Племенникът на Хаджията води няколко паметни сражения с турската армия при с. Постулар и при Арджанското езеро. Няколко дена след като въстанието е обявено, съдбата го отвежда в с. Корнишор, където му е съдено да завърши земния си път само на 26 години.

 

През 1993 г. паметна плоча на Кръстьо Асенов бе открита в центъра на Сливен. През януари, т.г. Инициативен комитет задвижи процедура за издигане на бюст-паметник на воеводата.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: РИМ-Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев