Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата

Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата
19.07.2023 / 09:50

Има едно място, което говори за сбъднатата многогодишна мечта на нашия народ за свободна България - бюст-паметника на Васил Левски в гр. Нова Загора. От 2014 г. насам той ни вдъхновява и припомня ежедневно: „Дела трябват, а не думи…“ . Именно там се събраха жителите и гостите на града на 18 юли в 20:30 ч, 186 г. след рождението на Дякона. Програмата в негова памет започна с величественото стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов за Апостола на свободата. Развълнувани и красиви в своите опълченски униформи, малките патриоти от детски клуб "Млад родолюбец" към НУ „Любен Каравелов“, членовете от РК „Традиция“ Нова Загора и възпитаници на Формация „Момчетата на Димитров” отдадоха мълчалива почит край паметника. Развяха се четири национални флага и знамето със заветния надпис „Свобода или смърт!”

 

Патриотични песни, в изпълнение на певци от Държавна опера – Стара Загора пресъздадоха емоциите от героичните времена на Дякона.

 

Кметът на Община Нова Загора Галя Захариева се изправи пред присъстващите: „Нашето драгоценно отечество ще се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така, щото да бъдем равни на другите европейски народи. – тези думи на Апостола тя припомни в своето слово и призова: Живеем във време, в което казаното трябва да повторим на глас, за да стигне не до очите ни, не до ушите ни, а до душите ни, да ни даде посока и вяра да продължаваме напред.”

 

Акапелните изпълнения на Анета Георгиева и Дария Господинова, възпитаниците на ОШИ „Илия Аврамов”, клас „Народно пеене”, с ръководител Велина Стайкова, трогнаха присъстващите. Представители на най-малките жители на града поднесоха цветен гирлянд на любимия Левски, а след тях националният химн на Република България разтуптя сърцата. 186-годишнината от рождението на великия българин беше ознаменувано с тържествена заря. Венци и цветя обкичиха Апостола, поднесени от кмета на Община Нова Загора Галя Захариева, председателя на Общински съвет Нова Загора Нейчо Минчев, директора на Исторически музей Нова Загора Генчо Димитров и служители на музея, кметове на населени места, общински съветници, учители и възпитаници на училища и детски градини, признателни граждани.

 

Времето не може да заличи сътвореното от тези, които са го надскочили. Своя поклон пред безсмъртния Левски засвидетелства Нова Загора с една вълнуваща вечер на поклонение, която пробуди българската кръв, защото „Левски е победител в историята, която пише с кръвта си. Той изпълнява мисията си и прави това, което казва - обикаля и носи облекчение на хората. Носи им надежда. Присъствието му вдъхва вяра и любов. А любовта остава и свети!“

Още снимки от новината

Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата
Нова Загора се преклони пред Апостола на свободата

 

Източник: nabludatel.bg
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев