Литературна вечер по случай 25 години от основаването на Дружеството на независимите български писатели – Сливен

Литературна вечер
10.07.2023 / 13:45

В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДИ” –– ЛИТЕРАТУРНА ВЕЧЕР ПО СЛУЧАЙ 25 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА ДРУЖЕСТВОТО НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ – СЛИВЕН

На 11юли /вторник/ 2023г., от 17:00ч., в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен ще се проведе литературна вечер по случай 25г. от създаването на Дружеството на независимите български писатели в града.

На 2 август 1998г., в Сливен, е създадено първото в страната ДРУЖЕСТВО НА НЕЗАВИСИМИТЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛИ. Пълна подкрепа в това отношение е получена от Управителния съвет на Съюза в София. Това обединение идва да запълни една потребност от колективни изяви на писателите, поетите и литературните критици, членовe на СНБП. При учредяването на дружеството е приет Статут за организационната и културно-творческа работа, избрано е ръководство в състав: Атанас Цонков – председател, Соня Келеведжиева – секретар, Сава Пеев – координатор. Ръководството се избира за двегодишен период. В състава са и членовете на СНБП, познатите на сливенската общественост творци Веско Петров, Георги Колев, Константин Шарков, Марин Паскалев, Илко Илиев, Николай Домусчиев. Дружеството на СНБП е доброволна неполитическа организация. В него членуват само редовни членове на Съюза. Основната му цел е да се подпомагат писателите в техните обществени прояви – премиери на книгите им, връзки с творци от цялата страна, организиране на дискусии, чествания, литературни четения, конкурси, активно участие в списването на списание „Жажда” и пр. Грижа на дружеството е и израстването на млади таланти, като се осъществява конкретна редакторска работа над книгите им, изяви в печата, творчески представяния. Дружеството ратува за взаимни връзки с всички изявени писатели в региона и приема в състава си новоприетите членове на СНБП. Дружеството работи активно и с другите културни институти и организации и получава широка известност и подкрепа на сливенската културно-творческа интелигенция.

Почетен гост на вечерта ще бъде председателят на СНБП Марин Кадиев.

Акад. Марин Стоянов Кадиев е роден е на 29.01.1939 г. в с. Душево, Севлиевска община. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Издал е 11 книги с публицистика - статии, есета, рецензии, интервюта, студии, литературни анкети, сред които: „Думи за известни и неизвестни писатели и книги", „Мигновения с тях", „Писатели, училище и време", „Единадесет разговора с Николай Хайтов" и др.

Академик Марин Кадиев е лауреат на множество български и чуждестранни награди. Удостоен е с почетното звание академик от Българската академия на науките и изкуствата и е директор на Института по български език и литература към тази академия.

Към момента акад. Марин Кадиев е председател на Съюза на независимите български писатели. От 2013 г. Кадиев е избран за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата.

Литературната вечер ще бъде съпроводена с откриване на документална изложба посветена на 25г. от създаването на Дружеството на независимите български писатели в града.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев