Евродепутатите призоваха Турция за отмяна на извънредното положение

Европейският парламент
09.02.2018 / 10:16

– Евродепутатите осъждат турската военна офанзива в Африн (Сирия) и потискането на критиките срещу нея;

– Турция трябва да отмени извънредното положение, използвано, за да заглуши опозицията;

– Финансирането от ЕС трябва да бъде обвързано с условия за подобрения в областта на правата на човека.

В своя резолюция от четвъртък евродепутатите осъдиха стотиците арести, извършени от турското правителство с цел да се цензурира критиката срещу турската военна офанзива в Африн.

Евродепутатите осъдиха арестите на журналисти, активисти, доктори и обикновени граждани, които са изразили своята опозиция срещу турската военна интервенция в сирийския анклав Африн, който е под кюрдски контрол. Резолюцията беше приета в четвъртък с гласуване с вдигане на ръце.

Евродепутатите са сериозно загрижени за хуманитарните последици от турската намеса и предупреждават, че тези непропорционални действия не бива да бъдат продължавани.

Масови репресии срещу гражданското общество и свободата на медиите

Извънредното положение, обявено след неуспешния опит за военен преврат на 16 юли 2016 г., понастоящем се използва за допълнително потискане на законната и мирна опозиция, подчертават евродепутатите, като още веднъж потвърждават, че силно осъждат провалената военна интервенция. Те допълват, че от тогава повече от 160 медийни организации са били закрити, а турското гражданско общество е подложено на масови репресии.

Евродепутатите призовават турските власти за:

– отмяна на извънредното положение в страната;

– незабавно и безусловно освобождаване на всички лица, които са били задържани единствено поради това, че са извършвали законна дейност, като са упражнявали свободата си на изразяване на мнение и сдружаване, и продължават да бъдат задържани без убедителни доказателства за извършването на престъпна дейност, включително германския журналист Дениз Юджел и четиримата журналисти от вестник „Джумхюриет;

– сваляне на обвиненията срещу финландско-турската гражданка Аяла Албайрак, която беше осъдена задочно;

– освобождаването на един от водещите лидери на НПО Осман Кавала, чието задържане е политизирано и произволно;

– оттегляне на всички обвинения срещу председателя на „Амнести Интернешънъл“ за Турция Танер Кълъч и неговите колеги, тъй като все още не са представени конкретни доказателства срещу тях;

– спазване на Европейската конвенция за правата на човека, в която ясно се отхвърля смъртното наказание.

Средствата на ЕС, предназначени за Турция, да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека

Евродепутатите заявяват, че средствата, предназначени за органите на Турция в рамките на Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II) трябва да бъдат обвързани с условия за подобрения в областта на правата на човека, демокрацията и принципите на правовата държава.

Те призовават върховния представител за външна политика Фредерика Могерини, Европейската служба за външна дейност (ЕСВД), Европейската комисия и държавите членки да продължават да повдигат пред турските си партньори въпросите за положението на задържаните защитници на правата на човека, политически активисти, адвокати, журналисти и представители на академичните среди.

Цитат

Неджми Али (АЛДЕ, България) заяви: „Необходим е по-балансиран подход към състоянието на човешките права в Турция. Погрешното възприемане и лошата преценка на фактите могат да създадат една доста негативна картина на турското общество. Не трябва да забравяме, че Турция изпълнява основна роля за справянето с бежанската криза чрез предоставянето на убежище на милиони хора. Въпреки че този процес е организиран само въз основа на съвместно изявление на ЕС и Турция, той допринася ефективно за защитата на външните граници на Съюза. Това се наблюдава в Югоизточна Европа и особено в моята страна България“.

Допълнителна информация

През ноември 2016 г. евродепутатите призоваха за временно замразяване на преговорите за членство с Турция, като същевременно страната остане „обвързана“ към ЕС. През юли 2017 г. евродепутатите предупредиха, че разговорите за присъединяване на Турция към ЕС трябва да бъдат прекратени, ако предложените промени в конституцията бъдат приети, тъй като те са в противоречие с критериите за членство в ЕС.

* * *

Допълнителна информация:

– Приетият текст ще е достъпен тук (08.02.2018 г.)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html

– Видео запис от дебата (06.02.2018 г.)

http://www.europarl.europa.eu/ep-live/bg/plenary/search-by-date

– Проучване на Службата на ЕП за парламентарни изследвания: Турция (май, 2017 г.)

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2017/603899/EPRS_ATA%282017%29603899_EN.pdf

– Видео: откъси от дебати относно настоящата ситуация на правата на човека в Африн, Сирия:

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/human-rights-turkey-situation-afrin-syria-debate_I150520-V_v

 
 

Copyright © 2008-2019 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев