Европейските избори 2019: изборният процес с водещи кандидати не може да бъде спрян

Европейският парламент
08.02.2018 / 10:46

– Европейският парламент е готов да отхвърли всеки кандидат за председател на Европейската комисия, който не е официален водещ кандидат, издигнат от европейска политическа партия;

– Процедурата с водещи кандидати за определяне на председателя на Европейската комисията беше успешна на предишните избори за ЕП и през 2019 г. тази практика ще бъде затвърдена;

– Действащите членове на Европейската комисията ще могат да бъдат номинирани за водещи кандидати в изборите за Европейски парламент през 2019 г.

Парламентът е готов да отхвърли кандидатите за председател на ЕК, които не са водещи кандидати, номинирани от европейските политически партии в европейските изборите през 2019 г.

Според евродепутатите процедурата с водещи кандидати (Spitzenkandidaten) не може да бъде спряна. В този процес европейските политически партии определят по един кандидат за поста председател на ЕК преди изборите за Европейски парламент. Тази система беше използвана за първи път през 2014 г. при избора на настоящия председател на Комисията Жан-Клод Юнкер.

Докладът на ЕП също така предупреждава, че Парламентът е готов да отхвърли всеки кандидат за длъжността председател на Европейската комисия, който не е номиниран по тази процедура.

Евродепутатите смятат, че създавайки връзка между избора за председател на Комисията и резултатите от изборите за Европейския парламент, се утвърждава демократичния процес. Практиката с водещи кандидати е успешно доказана и изборите през 2019 г. са чудесен повод тя да бъде затвърдена.

Членовете на Европейската комисията ще могат да бъдат водещи кандидати в европейските изборите

В доклада, приет в сряда, евродепутатите одобриха и предложените промени по рамковото споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия с 457 гласа „за“, срещу 200 „против“ и 20 „въздържал се“.

Измененията предвиждат:

– действащите членове на Европейската комисия да могат да се кандидатират на европейските избори и да могат да бъдат номинирани за водещи кандидати за длъжността председател на Комисията, без да се налага да излизат в неплатен отпуск;

– председателят на Европейската комисия да бъде задължен да информира Парламента относно мерките, предприети с цел да се гарантира спазването на принципите на независимост и почтеност, когато членовете на Комисията участват в предизборни кампании като кандидати в европейските избори;

– членовете на Европейската комисия, които се кандидатират или участват в предизборни кампании за европейските избори, да не използват човешки или материални ресурси на Комисията за дейности, свързани с тези кампании.

Цитати

Според докладчика от Парламента Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) „Европейският съюз трябва да бъде по-демократичен, по-прозрачен или просто няма как да просъществува. Фактът, че гражданите знаят кои ще са кандидатите за поста на председател на Европейската комисия преди изборите, е важна стъпка в правилната посока.“

Допълнителна информация

Предложените промени в междуинституционалното споразумение са резултат от преговорите между Председателския съвет на ЕП (председателят и лидерите на политически групи) и Европейската комисия. Промените бяха приети от Комисията по конституционни въпроси на 23 януари 2018 г.

Измененията в споразумението ще влязат в сила, след като бъдат одобрени от Парламента и колегиума на Европейската комисия.

Допълнителна информация за процедурата с водещи кандидати

Договорът от Лисабон изисква Европейският съвет, с квалифицирано мнозинство, да номинира председател на Комисията за одобрение от Европейския парламент, като същевременно вземе предвид резултатите от изборите за Европейски парламент. Така наречената процедура с водещи кандидати или „Spitzenkandidaten” обаче не е спомената изрично в Договорa за Европейския съюз. Когато беше използван за първи път през 2014 г., това стана под формата на споразумение между лидерите на ЕС в Европейския съвет, Европейския парламент и европейските политически партии относно начините за тълкуване на формулировката в договорите. Процедурата предполага, че за председател на Европейската комисия се назначава водещият кандидат от европейската политическа партия, която е спечелила най-много места в Парламента. Такъв беше случаят през 2014 г., когато водещият кандидат на Европейската народна партия Жан-Клод Юнкер беше назначен за председател на Комисията.

Европейска политическа партия е политическа формация, която оперира на европейски ниво, би могла да бъде финансирана от ЕС и е съставена от национални партии, базирани в държавите членки. Преди изборите за Европейски парламент през 2014 г. пет европейски политически партии избраха своите водещи кандидати.

* * *

 

Връзки:

– Приетият текст ще е достъпен тук (07.02.2018 г.)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/texts-adopted.html

– Видео запис на дебата (07.02.2018 г.)

http://www.europarl.europa.eu/plenary/bg/debates-video.html

– Процедурно досие, съдържащо всички стъпки и документи

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=&reference=2017/2233%28ACI%29

– Безплатни снимки и аудиовизуални материали

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/european-elections-2019_4002_pk.

 
 

Copyright © 2008-2019 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев