Според хърватския премиер пътят ни трябва да води напред, а не назад

Европейският парламент
07.02.2018 / 09:33

– Втори от поредица дебати между лидери от ЕС и евродепутати относно бъдещето на Европа;

– Солидарността трябва да остане един от крайъгълните камъни в действията на ЕС;

– Трябва да изградим бъдещето въз основа на равенството на държавите, гражданите и възможностите.

Във вторник хърватският министър-председател Андрей Пленкович стана вторият лидер от ЕС, който участва в дебат относно бъдещето на Европа с евродепутатите.

Г-н Пленкович каза: „Нашият път трябва да води напред, а не назад. Хърватия влезе в Европейския съюз, за да гради и развива европейския проект заедно с нашите партньори, за да изгради бъдещето на основата на равенството: равенство между държавите, гражданите и на възможностите“.

Излагайки визията си за бъдещето на Европа, хърватският министър-председател подчерта, че солидарността трябва да продължи да бъде сред крайъгълните камъни на нашите действия, а обединена Европа е от ключово значение, защото можем да продължим напред само ако сме заедно.

Г-н Пленкович също така подчерта значението на растежа и сближаването и че всички членки на ЕС трябва да напредват равномерно. Той каза: „Всички наши граждани трябва да усещат ползите от членството в ЕС. Те трябва да участват активно в продължаващото му изграждане“. Министър-председателят наблегна на необходимостта ЕС да инвестира в образованието, културата и креативността, в науката и изследванията, като в същото време предоставя финансова стабилност, която гарантира защитата на гражданите от възможни финансови кризи.

Председателят на Парламента Антонио Таяни коментира речта на г-н Пленкович: „В своето изказване министър-председателят Пленкович очерта една позитивна и напредничава визия за бъдещето на Европа, в която Хърватия и Европа, работейки заедно, ще постигнат един по-ефективен съюз. Той представи прекрасни аргументи в полза на членството в ЕС и как то е облагодетелствало Хърватия. В същото време той правилно посочи някои предизвикателства, с които ние всички трябва да се справим, като сигурността, неконтролираната миграция и младежката безработица“.

Повечето от лидерите на парламентарните групи приветстваха отдадеността на г-н Пленкович на една по-демократична Европа. Те използваха начина, по който Хърватия се раздели с трудната си скорошна история, като пример за това как с много работа и постоянство е възможно да се постигне едно светло бъдеще в ЕС.

Някои евродепутати наблегнаха на необходимостта гражданите на ЕС да запазят своята национална идентичност в комбинация със силна европейска такава, без националистите да гледат на това като на противоречие. Други потвърдиха отново необходимостта от повече инвестиции за създаване на работни места, прилични стандарти на живот и Европа с повече социална отговорност. Евродепутатите също така призоваха за институционални реформи, като например въвеждането на паневропейски избирателни листи, и повториха твърдата си решимост да подкрепят другите държави от Западните Балкани в присъединяването им към ЕС, след като всички гранични спорове са разрешени и критериите на Европейската комисия са изпълнени.

Допълнителна информация

Това беше вторият от поредица дебати между лидери от ЕС и евродепутати относно бъдещето на Европейския съюз. Тези дебати ще продължат през цялата 2018 г.

Андрей Пленкович – част 1

Андрей Пленкович – част 2

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия

Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

Йозеф Вайденхолцер (С&Д, Германия)

Ружа Томашич (ЕКР, Хърватия)

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия)

Неоклис Силикиотис (ЕОЛ/СЗЛ, Гърция)

Ска Келер (Зелените, Германия)

Роландас Паксас (ЕСПД, Литва)

Матео Салвини (ЕНС, Италия)

Отговор на Пленкович след първите реакции

* * *

Връзки:

– Оттеглянето на Великобритания (приоритет)

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160701TST34439

– Бъдещето на ЕС (приоритет)

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20170616TST77649

– Видео: извадки от дебата за бъдещето на Европа с ирландския министър-председател

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/future-of-europe-debate-varadkar-ireland_I149096-V_v.

 
 

Copyright © 2008-2019 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев