AMD отчита финансови резултати за 4-то тримесечие и цялата 2017 г.

AMD-logo
01.02.2018 / 11:52

- Приходите за Q4-17 са нараснали с 34% спрямо същия период на предишната година, приходите за цялата година са се увеличили с 25% -

 

Санта Клара, Калифорния, 30 януари 2018 г. AMD (NASDAQ:AMD) обяви своите приходи за 4-то тримесечие на 2017 г., които възлизат на 1,48 миларда щ.долара, оперативни приходи 82 милиона щ.д. и нетна печалба 61 милиона щ.д., или разредени доходи на дял 0.06 долара. Не-GAAP оперативните приходи са били $103 милиона, не-GAAP нетната печалба е била $88 милиона и не-GAAP разредените доходи на дял - $0.08. (Заб.: Generally Accepted Accounting Principles GAAP обикновено се цитират като общоприети принципи на счетоводството в САЩ, които се отличават от International Financial Reporting Standards (IFRS), затова се дават числата и по двата стандарта на счетоводно отчитане).

За цялата финансова 2017 г. компанията отчита приходи от $5,33 милиарда, оперативни приходи $204 милиона и нетна печалба $43 милиона или разредени доходи на дял $0.04. Съответно не-GAAP оперативните приходи са били $301 милиона, не-GAAP нетната печалба $179 милиона и не-GAAP разредените доходи на дял - $0.17.

 

“2017 г. отбеляза ключова точка на пречупване за AMD, в която ние изцяло обновихме продуктовия си портфейл, осигурихме 25% годишен ръст на приходите и постигнахме рентабилност за цялата година," каза д-р Лиса Су, президент и СЕО на AMD. "За 2018 година очакваме още по-големи успехи с пускането на следващата вълна високопроизводителни продукти и продължаваме да позиционираме AMD като една от първостепенните компании с дългосрочен ръст в технологичната индустрия.”

 

Резултати за 4-то тримесечие на 2017 г.

- Приходите от $1.48 милиарда са с 34% по-високи спрямо същия период на предищната година, като основни двигатели на ръста са били силните продажби на Radeon™ GPU и Ryzen™ CPU. В сравнение с 3-то тримесечие на 2017 г. приходите имат спад с 10% поради сезонно по-ниските продажби на полу-къстомизирани SoC.

- Брутният марж е бил 35 %, или 3 процентни пункта повече от Q4-16 и с нулев ръст спрямо Q3-17.

- Наличностите и кешовите еквиваленти са били съответно $1.18 милиарда в края на тримесечието, с $306 милиона повече от края на предишното тримесечие.

 

 

Годишни резултати за 2017 г.

- Приходите за миналата година са $5.33 милиарда, или 25 % ръст на годишна база, движен от сегмента Computing and Graphics (процесори и графика).

- Наличностите и кешовите еквиваленти са били съответно $1.18 милиарда в края на тримесечието, което е спад от $1.26 милиарда в края на 2016 г.

 

Обобщение на резултатите за 4-то тримесечие на 2017 г. по сегменти

- Приходите от изчислителни и графични решения (Computing and Graphics) са били $958 милиона, или 60 % ръст в сравнение с 4-то тримесечие на 2016 г., и 17% спрямо 3-то тримесечие на 2017 г. Както в годишен план, така и при последователните тримесечия, ръстът е движен от силните продажни на графичните процесори Radeon и настолните чипове Ryzen.

- Средната продажна цена (Аverage Selling Price - ASP) при CPU е повишена поради по-високата цена на Ryzen процесорите.

- ASP на графичните процесори се е вдигнала в годишен аспект и последователно за тримесечията.

- В сегмента Корпоративни, вградени и полу-къстомизирани решения приходите са били $522 милиона, или 3 % ръст спрямо периода на предходната година. В сравнение с Q3-17 има спад от 37 % поради сезонно по-слабите продажби на полу-къстомизирани SoC.

 

Постижения в корпоративния сектор

- AMD разшири своето присъствие в центровете за данни с новите сървърни инсталации и решения базирани на процесорите AMD EPYC™:

- Microsoft Azure стана първия глобален доставчик на облачни услуги, който ще използва AMD EPYC процесорите в своята най-нова L-серия виртуални машини.

- Baidu инсталира еднопроцесорни платформи AMD EPYC в своите информационни центрове за облачни среди, изкуствен интелект и big data.

- Нови високопроизводителни платформи с AMD EPYC CPU-та са достъпни от партньори на компанията като ASUS,GIGABYTE Technology, и Supermicro.

- AMD EPYC процесори са в новия HPE ProLiant DL385 Gen10 сървър , който започна да се предлага масово от декември 2017 г. и постига рекордна SPEC CPU® производителност и отлична цена на виртуална машина.

- EPYC процесорите получиха признание от анализаторите на Linley Group като “Best Server Processor” и попаднаха в категорията “Топ 5 продукти или технологии, които трябва да следим”.

- AMD стартира Ryzen Mobile процесорите с Radeon Vega графика, като AMD Ryzen™ 7 2700U е най-бързият в света чип за ултратънки ноутбуци. Ryzen Mobile лаптопи сега се предлагат от Acer, HP и Lenovo, и към тях ще се присъединят Dell и други OEM-и през Q1 2018.

- AMD и Qualcomm съобщиха за сътрудничество в бързата РС свързаност на база Qualcomm® Snapdragon™ LTE модемни решения в допълнение към AMD Ryzen Mobile чиповете за потребителски и бизнес ноутбуци.

- На CES 2018, AMD разкри подробности за очаквани продукти, сред които своя първи 7nm продукт - Radeon “Vega” GPU специално проектиран за машинно самообучение, както и новото поколение Ryzen CPU и настолни Ryzen APU чипове.

- Apple пусна своя най-мощен досега iMac Pro компютър с AMD Radeon Pro Vega графика.

- AMD съобщи за разширение на семейството “Vega” с Radeon Vega Mobile GPU за ултратънки ноутбуци.

 

Текущи прогнози

За първото тримесечие на 2018 г. AMD очаква приходи от около $1.55 милиарда, плюс-минус, $50 милиона, или увеличение с 32% спрямо същия период на миналата година, основно дължащо се на новите Ryzen, GPU и EPYC продукти.

 

Подробности за отчетените финансови резултати на компанията могат да бъдат намерени в пълния текст на прес-съобщението тук - http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/press-release-2018jan30.aspx.

 
 

Copyright © 2008-2019 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев