Аферата Монсанто и глифозатът: уроци за ЕС

Европейският парламент
13.10.2017 / 08:25

В публично изслушване в сряда и в светлината на така наречената „афера Монсанто“ членовете на ЕП и експерти обсъдиха оценката на риска при употребата на хербицида глифозат.

Можете да гледате изявлението на всеки оратор чрез Live Replay.

Презентациите на участниците в конференцията можете да откриете тук.

Факти

Глифозатът е широко използван, но силно противоречив продукт за защита на растенията, активно вещество в убиеца на плевели „Раундъп“ на Монсанто. Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) и Европейската агенция по химикалите (ECHA) заключиха, че глифозатът е безопасен, докато Международната агенция за изследване на рака (IARC) го класифицира като „потенциално канцерогенен за хората“.

По време на изслушването членовете на ЕП обсъдиха с експертите научната основа за оценката на риска от глифозата и предполагаемото влияние на представителите на отрасъла върху тази оценка в САЩ и ЕС. Изтекла вътрешна електронна поща на Монсанто показва, че научната оценка на глифозата може да е повлияна от самата компания.

Изслушването се проведе по повод продължението на дебата относно подновяването на лиценза на ЕС за глифозата. Настоящият лиценз изтича на 15 декември 2017 г. и Комисията предложи подновяване за следващите десет години. Изслушването имаше за цел да помогне на членовете на ЕП да вземат решение за възможните бъдещи стъпки.

* * *

Допълнителна информация:

– Страница с повторение на живо (видеа на части по 1-2 минути, качество на излъчването, възможни за сваляне малко след започване на събитието):

http://audiovisual.europarl.europa.eu/Package.aspx?id=54822&asset=V&type=L;

– (Динамична) страница, където се публикуват всички свързани теми (снимки, видео, аудио и информация):

http://audiovisual.europarl.europa.eu/use-of-glyphosate;

– Проучване на ЕП: Подновяване на лиценза за глифозат:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2016/580894/EPRS_ATA(2016)580894_EN.pdf

 
 

Copyright © 2008-2018 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев