Таяни: България и Румъния незабавно да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент
05.10.2017 / 09:19

В сряда Парламентът прие предложение на Съвета за предоставяне на България и Румъния на достъп до визовата информационна система (ВИС) с 610 гласа „за“ срещу 50 „против“ и 33 „въздържал се“.

Решението на Съвета би позволило на България и Румъния да проверяват информация във ВИС, без да могат да въвеждат, изменят или трият данни.

По този повод председателят на Парламента Антонио Таяни обяви: „България и Румъния трябва незабавно да бъдат приети в Шенген. Днешният вот за достъп до визовата информационна система е стъпка напред към засилване на контрола по външните граници“.

Парламентът постанови в законодателна резолюция от 8 юни 2011 г., че България и Румъния са готови да влязат в шенгенското пространство.

Още на 9 юни 2011 г. Съветът прие заключението, че България и Румъния са изпълнили всички условия по Шенгенското acquis по отношение на въздушните и наземните граници, полицейското сътрудничество, защитата на личните данни, визовата информационна система, морските граници и визите.

Окончателното политическо решение дали България и Румъния могат да станат част от Шенгенското пространство и по този начин да преустановят системните проверки на границите със съседните държави от ЕС, трябва да бъде взето единодушно от Съвета.

* * *

Връзки

– Съобщение за медиите: ЕП: България и Румъния са готови да влязат в Шенген (2011 г.)

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/press-room/20110608IPR20929/iep-blghariia-i-rumniia-sa-ghotovi-da-vliazat-v-shienghien

– Профил на докладчика Агустин Диас Де Мера (ЕНП, Испания)

http://www.europarl.europa.eu/meps/bg/28397/AGUSTIN_DIAZ+DE+MERA+GARCIA+CONSUEGRA_home.html

– Процедурно досие, съдържащо всички стъпки и документи

http://www.europarl.europa.eu/oeil/popups/ficheprocedure.do?lang=en&reference=2017/0808(CNS)

– Аудиовизуални материали за професионалисти

http://audiovisual.europarl.europa.eu/default.aspx

 
 

Copyright © 2008-2018 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев