Брекзит: няма достатъчен напредък в преговорите за развода

Европейският парламент
04.10.2017 / 09:28

– Все още няма достатъчен напредък, за да се започнат преговори за бъдещите отношения;

– Обещанията на премиера Мей от Флоренция трябва да доведат до конкретни предложения;

– Приоритетите продължават да бъдат правата на гражданите, финансовите задължения на Великобритания и границата със Северна Ирландия.

Според евродепутатите все още не е постигнат достатъчен напредък по приоритетите на ЕС. Това е задължително условие за започване на преговори за преходен период и бъдещите отношения между ЕС и Великобритания.

На 20 октомври лидерите на държавите членки от ЕС27 ще трябва да отложат своята оценка по Брекзит, тъй като „достатъчен напредък“ по трите ключови въпроса не е бил постигнат, освен ако петият кръг преговори между ЕС и Великобритания не доведе до сериозен пробив. Това се казва в резолюция на Парламента, приета във вторник с 557 гласа „за“ срещу 92 „против“, 29 „въздържал се“.

Парламентът приветства поясненията, направени от премиера Тереза Мей по време на речта ѝ във Флоренция, но в същото време евродепутатите очакват британското правителство незабавно да излезе с конкретни предложения по следните въпроси:

– запазване на пълните права, с които се ползват в момента 4,5 млн. граждани на ЕС и Обединеното кралство;

– пълно изпълнение на финансовите задължения, поети от Обединеното кралство към ЕС;

– разрешаване на въпроса с границата между Република Ирландия и Северна Ирландия в пълно съответствие със Споразумението от Разпети петък.

Допълнително условие за завършването на първата фаза от преговорите е гарантирането, че правото на ЕС ще бъде спазвано изцяло до момента на официалното оттегляне на Великобритания от ЕС.

Цитати

Председателят на ЕП Антонио Таяни каза: „Речта на г-жа Мей от Флоренция показа, че тя е отворена за диалог и разбира какви са залозите. Бих искал да я призова да превърне своята добра воля в конкретните планове, които са нужни за постигането на напредък в преговорите с Европейския съюз. Вотът в полза на днешната резолюция потвърди единството на Парламента и подкрепата за нашия главен преговарящ Мишел Барние. Дебатът също така показа ясно желание за конструктивен разговор с Обединеното кралство, а също така и значителна тревога относно забавянето до момента. Надявам се следващите няколко месеца да позволят постигането на достатъчен напредък, за да бъдат задоволени предварителните условия за започване на диалог по бъдещите отношения с Великобритания“.

Ги Верхофстад, координатор на ЕП за Брекзит каза: „Не е постигнат достатъчен напредък. Особено по отношение на правата на гражданите ние сме много загрижени. Нашето предложение за разрешаването на този проблем е просто. Гражданите на ЕС да запазят правата, с които се ползват в момента във Великобритания, и да направим същото за британските граждани, живеещи на континента. Аз даже се питам: защо продължаваме да обсъждаме този въпрос? Той може и трябва да бъде решен незабавно“.

Дебат

Резолюцията, представена от работната група на Парламента относно Брекзит, беше обсъдена по-рано през деня.

Кликнете на името, за да гледате цялото изказване на съответния говорител

Жан-Клод Юнкер

Мишел Барние

Естонско председателство на Съвета

Манфред Вебер (ЕНП, Германия)

Джани Питела (С&Д, Италия)

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия)

Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белия)

Мартина Андерсон (ЕОЛ/СЗЛ, Великобритания)

Филип Ламбертс (Зелените, Белгия)

Найджъл Фараж (ЕСПД, Великобритания)

Джанис Аткинсън (ЕНС, Великобритания)

Бързи факти

Резолюцията излага вижданията на Парламента, преди срещата на върха на ЕС27 в Брюксел на 20 октомври, когато правителствените ръководители ще оценят напредъка по преговорите за Брекзит. Каквото и споразумение да бъде постигнато в края на преговорите между ЕС и Великобритания, то ще трябва да бъде одобрено от Европейския парламент.

* * *

Връзки:

– Резолюция на ЕП относно преговорите с Великобритания вследствие на неговата нотификация, че възнамерява да се оттегли от ЕС (05.04.2017 г.)

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0102+0+DOC+XML+V0//BG

– Съобщение за медиите относно резолюцията не ЕП: Червени линии на ЕП в преговорите за (05.04.2017 г.)

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160701TST34439/20170329IPR69054/chiervieni-linii-na-iep-v-prieghovoritie-za-briekzit

– Брекзит: гражданите на ЕС във Великобритания и техните права

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160701TST34439/20170505STO73508/briekzit-ghrazhdanitie-na-ies-vv-vielikobritaniia-i-tiekhnitie-prava

– Брекзит и бюджетът на ЕС: колко дължи Великобритания

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160701TST34439/20170918STO84113/briekzit-i-biudzhiett-na-ies-kolko-dlzhi-vielikobritaniia

– Брекзит и отражението му върху Ирландия

http://www.europarl.europa.eu/news/bg/headlines/priorities/20160701TST34439/20170925STO84610/briekzit-i-otrazhieniieto-mu-vrkhu-irlandiia

– Аудиовизуални материали

http://audiovisual.europarl.europa.eu/brexit-article-50

– Проучване на ЕП: коментари на мозъчни тръстове относно преговорите за Брекзит (09.2017 г.)

https://epthinktank.eu/2017/09/09/brexit-negotiations-what-think-tanks-are-thinking-2

 
 

Copyright © 2008-2018 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев