ХИМИЯТА Е ЛЮБИМАТА НАУКА НА ДЕЦАТА

МУЗЕЙКО - ЛАБОРАТОРИЯ ПО ХИМИЯ
03.10.2017 / 14:30

Това споделя Музейко в навечерието на своя втори рожден ден. Най-големият детски научен център в Източна Европа е посетен от над 200 000 души.

 

София, 03-10-2017 г. - Над 200 000 деца, родители и учители са посетили Музейко за първите 2 години след неговото отваряне. Над 20 000 ученици от цяла България са взели участие в неговите училищни програми заедно със своите преподаватели. Над 15% от всички български училища са били тук поне веднъж...

 

И макар че тези цифри сами по себе си са внушителни, Музейко съвсем не е статистика. Това, което децата преживяват тук, няма аналог не само у нас, но и в съседните ни държави - факт, на който се дължат стотиците чуждестранни посещения. Основно родители с деца, но често и млади хора в търсене на най-интересното, което новата туристическа дестинация може да им предложи.

 

НАУКИ В КОНКУРЕНЦИЯ

 

“В Музейко децата учат, докато играят. Това не е нова концепция, но чрез Музейко успяхме да я представим у нас изключително задълбочено и в сериозен мащаб” - казва Весела Герчева, ръководител “Образование” в Музейко. На едно място, тук децата могат да се запознаят с всички основни науки и буквално да влязат в тях, благодарение на близо 150 научни игри и изложби. “Невероятно е как този интерактивен метод на работа с децата, т.е. метод не само на обяснението, но и на физическото и интелектуално взаимодействие, позволява на техните родители и преподаватели да видят по нов начин способностите им. Защото способностите на децата са безкрайни, нашата задача е просто да ги отключим”.

 

И все пак, коя наука впечатлява децата най-много? В началото това безспорно бяха науките, свързани с изследванията за космоса. На цял етаж в Музейко, децата могат да разберат как се прави космическа храна, как работят сателитите, да се почувстват като истински космонавти и да премерят теглото си на Марс. Тук се намира и Планетариумът - единствен по рода си в София, посетен за 2 години от над 30 000 души. Програмитете за Планетариума в Музейко са специално разработени от млади физици и астрофизици, сред които преподаватели в Софийския университет.

 

През изминалата година обаче, Космосът отстъпи пред химията по интерес и внимание от страна на малките и по-големи посетители на детския научен център.

 

“Обясняваме си големия интерес към химията с научната лаборатория, която създадохме заедно DaVinci Learning. Както Космосът си има свой Планетариум, така и химията вече си има своя лаборатория за научни експерименти” - коментира надпреварата между науките Бистра Кирова, директор на Музейко.

 

БЪЛГАРИЯ ОБИЧА МУЗЕЙКО

 

Как Музейко знае всичко това? Посетители от над 100 населени места в България са били в Музейко през изминалата година. Над 15% от всички училища в България с паралелки между 1 и 4 клас са дошли поне веднъж на организирано посещение в Музейко. Училищното посещение продължава 2 часа под формата на научно-игрови мисии на 3-те етажа в Музейко. Учителите се въодушевени и споделят, че “никога не са виждали децата по този начин” и че “взимат оттук много идеи за работа с децата в клас и бързо ги превръщат в интеракивна методика на преподаване”. “Учителите оценяват най-много това, че в Музейко децата проявяват интерес към сравнително сложни научни области, благодарение на игрите” - споделя образователният екип в детския научен център, който се състои от 30 млади специалисти с научно и педагогическо образование.

 

Изминалата година бе и първата, в която Музейкко тръгна на път със своята голяма изложба “Великите научни открития”. Изложбата пристигна първо в Разград и все още може да бъде разгледана. За първите два месеца, тя бе посетена от над 3000 души! “Изключителната новина в случая е, че финансирането на изложбата бе осигурено от местната общност - индивидуални и корпоративни дарители от Разград и региона” - разказва Весела Герчева. Разград е първата спирка на изложбата, защото се намира в центъра на Североизточна България: регионът, от който най-малко деца, родители и учители могат да си позволят посещение в Музейко.

 

Музейко гостува на Разград, а Хасково гостува на Музейко чрез своето Тракийското херпатоложко дружество, което показа на над 30 000 посетители най-голямата херпатологична сбирка в Източна Европа - изложба с влечуги, която не може да бъде видяна в нито една частна колекция или золоогическа колекция наоколо.

 

ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ

 

Освен постоянните и временни изложби на площ от 2000 кв.м., от 2016-та Музейко предлага и занимания в своя Учебен корпус, открит през същата година. Тук се намират химическата лаборатория, ателието по керамика, кухнята за деца, както и детската читалня. В читалнята постоянно се организират представяния на книги за деца от български издателства, както и забавни четения. В Учебния корпус на детския научен център заниманията с наука се задълбочават и често покачват своето ниво, така че да отговорят на интересите и на малко по-големи деца или малчугани с подчертан интерес към научното знание.

 

Музейко е разработил и провежда над 200 формата на научни ателиета, работилници, научни демонстрации и ваканционни образователни модули. Те са и поводът посетителите му да се връщат отново, прекарвайки тук между 2 и 5 астрономически часа, сочи статистиката за първите 2 години.

 

НАЙ-ЦЕННИТЕ ПАРТНЬОРСТВА

 

Преди своето откриване, Музейко вече бе създал сериозна мрежа от партньорства - с български и чуждестранни научни институции, с български учени, помогнали в създаването на неговото съдържание, с местни производители за изработката на неговите изложби, с най-големите български образователни институции. За първите 2 години от своето съществуване, Музейко посрещна стотици организации, посветили дейността си на децата и партнира в осъществяването на десетки програми и кампании, насочени към техния по-добър живот днес.

 

Построен от фондация “Америка за България” и финансиран основно от нея, благодарение на своите бизнес партньори в България - Икеа България и DaVinci Learning, Музейко успя да оборудва Учебния си корпус. Благодарение на Лидл България - да посрещне хиляди посетители с билет на символична цена. Благодарение на VIVACOM - да пренесе научното преживяване у дома. А благодарение на Рено България - да посети десетки български училища - специални инициатива, която започва през месец ноември. До края на годината Музейко ще стартира съвместен проект и с банка ДСК.

 

МУЗЕЙКО ВКЪЩИ

 

За своя втори рожден ден Музейко лансира My Muzeiko: уеб портал, чрез който посетителите на детския научен център удължават своето преживяване и извън него. С My Muzeiko за първи път у нас Музейко прави крачка към истинско персонализиране на изживяното и наученото в едно музейно пространство.

 

Платформата My Muzeiko дава достъп до повече научнопопулярна информация именно в научните области, към които самите посетители проявяват интерес по време на образователното си преживяване в Музейко. Чрез новия уеб портал всеки малък и голям изследовател разширява познанията си по темите, които го вълнуват.

 

Още снимки от новината

МУЗЕЙКО
МУЗЕЙКО
МУЗЕЙКО

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев