Вижте как се ражда животът на една от най-редките птици на планетата – на живо или във филм

Камерата, Н. Терзиев
13.05.2016 / 15:09

И тази година Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в рамките на LIFE проект „Помощ за египетския лешояд“ постави камера за онлайн наблюдение на живо на диво гнездо на египетски лешояди. Всеки може да стане свидетел на един от най-интересните моменти в природата – посрещането на нов живот и всеотдайната грижата за него.

Семейството египетски лешояди вече мъти в своето гнездо в Провадия, като в началото на юни се очаква излюпването на малките. Поставената камера е единствената в света за наблюдение на живо на този застрашен от изчезване вид. Освен камерата, екипът на проекта е поставил и фотокапани в още три гнезда на египетски лешояди в България. Фотокапаните и камерата дават ценна информация за поведението на птиците, развитието на малките и храната на вида. Те позволяват да се установят и някои от опасностите, които най-често са причина за гнездови провал.

Камерата излъчва за пета поредна година и с част от събраните кадри БДЗП създаде кратък филм, който може да намерите тук.

Наблюдавайте на живо гнездото и семейството египетски лешояди на главната страница на сайта на проекта „Помощ за египетския лешояд“: www.LifeNeophron.eu

Още снимки от новината

Богдан Боев
Египетски лешояд в леглото, В. Добрев
Димитър Градинаров, гнездова ниша

 

 
 

Copyright © 2008-2018 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев